Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punkmuseo tekee historiaa Espoossa – "Punk on niin paljon enemmän kuin musiikki"

Nyt se on totta – Punkmuseon ensimmäinen näyttely. Sellon kirjaston Anna-gallerian seinät vallannut näyttely vie muutaman vuosikymmenen taakse muistelemaan aikaa, jolloin punk tuli Suomeen.

Punkmuseon ensimmäinen näyttely esittelee punkin tee se itse -kulttuuria, keikkoihin liittyvää aineistoa ja ihmisiä. Näyttelyn kuvat ja esineistö painottuvat 1980-luvun alkupuoleen ja hardcoreen.

Punkmuseon perustamiskokous pidettiin viime marraskuussa. Punkmuseo on myös saanut työtilat Elmulta Helsingin Roihupellosta. Tällä hetkellä siellä työskentelee yksi palkattu työntekijä.

Punkmuseon tehtävänä on suoraviivainen: tallentaa ja kerätä punkiin liittyvää aineistoa.

Punk syntyi 1970-luvulla nuoriso- ja vastakulttuurina, johon on usein yhdistetty anarkistisesti sävyttynyt arvomaailma ja kapinointi turhia sääntöjä vastaan.

– Punk-harrastajat ovat havahtuneet siihen, että kulttuurihistoriallista materiaalia on päätynyt kaatopaikalle tai että se on jossain kellarissa kärsinyt vesivahinkoja. Monilla on henkilökohtainen yhteys genreen ja he haluavat, että aarteet säilyvät, sanoo Miika Karjalainen Punkmuseolta.

– Nyt Punkmuseo on keskittynyt digitoimaan ja arkistoimaan materiaalia. Koossa on jo useampi tuhat nimikettä. Otamme vastaan myös levyjä ja muita aineistolahjoituksia.

Punk otettiin Karjalaisen mukaan Suomessa 1970-luvulla laajasti vastaan. Musiikin lisäksi punk näkyi talojen valtaamisena ja omakustannelehtien tekemisenä.

Punkrock rönsyilee moneen suuntaan. Karjalaisen mielestä Suomen aidoin punk-bändi on ollut Lama. Bändistä on Anna-gallerian näyttelyssä muutama kuva.

– Punk on niin paljon enemmän kuin musiikki. Se sisältää myös idealistisia painotuksia ja yhteisöllisyyttä, mitä ei monissa muissa genreissä ole yhtä paljon. Reggae on toinen genre, jossa on mukana paljon ulkomusiikillista arvomaailmaa.

Yksi punkin muusta musiikista erottava piirre on se, että punkissa tekeminen itsessään on arvokasta, eivät kaupalliset tavoitteet.

Anna-gallerian näyttelyyn on saatu lainaksi yksi valokuva Werstas-museosta, muut on valittu Punkmuseon aineistosta.

Tee se itse -henki on vahvasti läsnä. Näytteillä on valokuvien lisäksi muun muassa kirjeitä, punkzinejä ja c-kasetteja.

– Punk-aineistoa on olemassa todella paljon, mutta kukaan ei tiedä, kuinka paljon. Olemme varmistaneet Helsingin kaupunginmuseosta, että mikään muu museo ei tätä aineistoa kartoita eikä tallenna, Karjalainen sanoo.

Tulevaisuuden tavoitteena Punkmuseolla on tallentaa aineistoa pitkäjänteisesti ja avata museo, jossa on pysyvä näyttelytila ja henkilökuntaa.

Jos kaapeissa tai vinteillä on kiinnostavaa punk-aineistoa, siitä voi vinkata osoitteella punk@punkmuseo.fi.

Punkmuseon Tee se itse -näyttely 25.4.–13.5.2022 Sellon kirjaston Anna-galleriassa.