"Kuuluvat kaupunkiluontoon" – Espoo ei saa lupaa karkottaa valkoposkihanhia puistoista

Ely-keskus ei myöntänyt Espoolle, Helsingille ja Lahdelle lupaa karkottaa valkoposkihanhia puistoalueilta.

Kaupungit olivat hakeneet lupaa tänä keväänä. Ely-keskuksen tiedotteen mukaan poikkeusluvan myöntämisen perusteet eivät kaupunkien kohdalla kuitenkaan täyttyneet.

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu lintu ja laki kieltää sen häirinnän erityisesti pesimäaikana. Aiemmin Espoo on saanut poikkeusluvan hanhien karkottamiseen koirapartioilla Tapiolan niityiltä.

Lue myös:

Koirat häätävät jälleen valkoposkihanhia Tapiolassa – Espoo aikoo hakea poikkeuslupaan jatkoa

Ely-keskus toteaa tiedotteessa, että valkoposkihanhet kuuluvat suomalaiseen kaupunkiluontoon. Pesinnän jälkeen valkoposkihanhien määrä puistoissa kasvaa, kun saarissa pesineet linnut tulevat poikasineen puistoihin, missä ravinnon saatavuus on pesimäalueita parempaa.

Espoossa hanhien suosiossa ovat olleet muun muassa Tapiolan alueen puistot.

Valkoposkihanhien karkottamiseen tai jahtaamiseen ei saa koskaan ryhtyä oma-aloitteisesti vaan aina ennen karkotustoimiin ryhtymistä on tiedusteltava poikkeuslupaa Varsinais-Suomen Ely-keskukselta.

Valkoposkihanhille ei juurikaan ole säilynyt Suomessa luontaisia ruokailualueita, minkä seurauksena ne ovat ryhtyneet hyödyntämään puistoalueiden nurmikoita. Puistoalueiden voimakkaasti kasvava ja lyhyenä pidettävä avoin nurmikko on hyvin soveltuvaa ruokailualuetta valkoposkihanhille.

Ely-keskuksen mukaan jatkuva karkottaminen ei ole kestävä tapa hanhien ohjailemiseen ja koettujen haittojen vähentämiseen.

– Karkottaminen lisää valkoposkihanhien ravinnon tarvetta ja siksi myös laidunnukseen käytettävää aikaa ja ulosteiden määrää, sillä mitä enemmän valkoposkihanhet joutuvat syömään, sitä enemmän ne myös kakkaavat, ylitarkastaja Maria Westerman sanoo tiedotteessa.

Kaupungit voisivat Westermanin mukaan vaikuttaa hanhien puistoalueiden käyttöön ja niiden tarvitsemaan ravinnon määrään varaamalla hanhille omia alueita.

– Valkoposkihanhille tulisi varata alueita, joilla ne saisivat ruokailla rauhassa ja alueella ylläpidettäisiin valkoposkihanhille erityisen mielekästä ruokaa, kuten valkoapilakasvustoa, Westerman ehdottaa tiedotteessa.

Valkoposkihanhia pesii Suomessa rannikolla ja eteläisen Suomen järvillä. Suomessa tavataan lisäksi muuttavia valkoposkihanhia, jotka muuttomatkallaan Keski-Euroopan talvehtimisalueilta arktisille pesimäalueilleen levähtävät ja ruokailevat eteläisen ja itäisen Suomen peltoalueilla.

Lue myös:

Kuiva kesä ja petoeläimet kurittivat Espoon valkoposkihanhia – Suomen ympäristökeskus kertoo, miten karkotus saadaan toimivaksi: "Muuten ne palaavat takaisin koiran poistuttua"

Tuore laskenta: Valkoposkihanhien määrä väheni Espoossa – Otsolahdella on eniten lintuja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut