Virkamies ennakoi vaikeuksia pakolaisten kotimajoittajille – Espoon kaupunki lupaa apua

Espoon kaupunki perustaa neuvontapisteen, jotta kotoutumista voitaisiin vauhdittaa. Espoolaisyhdistys alkaa jakaa ruokaa Matinkylässä.

Espoossa varaudutaan Ukrainan sodan pitkittymiseen ja sotaa paenneiden kotouttamiseen.

Espoon kaupunki on perustamassa Ukrainasta tulleille ohjaus- ja neuvontapistettä, josta saisi apua muun muassa päiväkotipaikan, koulupaikan, asunnon ja työn hakemiseen, kertoo aikuisten sosiaalipalvelujen päällikkö Tapio Nieminen.

– Odotamme valtiolta linjausta, että jossain vaiheessa heistä tulisi kuntalaisia. Jos heistä tulee kuntalaisia, meidän pitää ottaa eri tavalla roolia järjestää näitä palveluja. Tämä on pidemmän tähtäimen linjaus, Nieminen sanoo.

Piste tulee Leppävaaraan ja se on tarkoitus avata vapun jälkeen.

Ukrainasta tulleet voisivat saada pisteestä myös saattoapua eri viranomaisten luona asiointiin. Lisäksi piste toimisi kokoontumistilana ja siellä voitaisiin järjestää erilaisia kerhoja. Saattoavusta ja kerhoista vastaisivat yhteistyöjärjestöjen vapaaehtoiset.

Ukrainasta tulleiden tilannetta on mutkistanut vastaanottorahan maksussa olleet parin viikon viiveet. Ukrainalaisia onkin nähty jo kaupungin ruokajonoissa, Nieminen kertoo.

Kaupunki ei ryhdy lahjoitustavaran jakamiseen, mutta pyrkii koordinoimaan eri tahojen avustustyötä.

Hätä on valtava. Heillä ei ole mitään.

Petra Rahikainen, Kaivo Espoo

Pääosa Ukrainasta tulleista majoittuu kotimajoituksessa.

– Tämä tilanne ei ihan nopeasti lopu. Yksityismajoittajilla voi tulla jo väsymystä ja taloudellisia vaikutuksia. Mikä on viranomaisten rooli tässä? Yritämme tarjota sellaista palvelua, että se auttaisi kotoutumisessa, Nieminen sanoo.

Ukrainalaisille tarjottavaa apua käynnistellään myös esimerkiksi Kaivo Espoo ry:ssä, jonka Matinkylän tiloja laitetaan parhaillaan kuntoon. Yhdistys alkaa jakaa muun muassa kuivatuotteita ja hygieniatarvikkeita, kertoo palveluvastaava Petra Rahikainen.

– Tavoitteena on saada ovet auki jo ensi viikolla.

Rahikaisen mukaan Ukrainasta tulleilla on kova tarve ruoka- ja hygieniatarvikeavulle. Hänen mukaansa monet ovat tähän saakka joutuneet hakemaan apua Helsingin ja Kirkkonummen puolelta.

– Elinkustannukset ovat Suomessa niin korkeat, ettei vastaanottoraha riitä ja sen saannissa on ollut viiveitä. Hätä on valtava. Heillä ei ole mitään.

Vapaaehtoisia on ilmoittautunut satakunta, ja heidän joukossaan on venäjää puhuvia, mutta ukrainan kielen taitoisia tarvittaisiin vielä.

Ensimmäiset lahjoitustavarat saapuivat maanantaina, mutta niille on jatkuva tarve, Rahikainen kertoo.

Kaivo Espoo pyrkii luomaan tiloistaan myös kohtaamis- ja vertaistukipaikkaa. Toiveet esimerkiksi ompelu- ja lastenkerhojen järjestämisestä pyritään toteuttamaan.

– Sosiaalisen aseman nostaminen osallisuuden keinoin sekä sen kokemuksen lisääminen, että voi olla oman elämänsä toimija, ovat tärkeitä. Näemme nämä asiat todella merkittävinä hyvinvointia edistävinä tekijöinä, Rahikainen sanoo.

Rahikainen iloitsee siitä, että kolmannen sektorin toimijat ja yksityishenkilöt ovat toimineet aktiivisesti Ukrainalaisten auttamiseksi.

– Ilman heitä olisimme vielä vaikeammassa tilanteessa, hän sanoo.

– Yhdistämme nyt voimiamme kaupungin, järjestöjen, seurakuntien ja yksityishenkilöiden kesken. Nyt palvelut ovat pirstaleisia ja tietoa voi olla todella vaikea löytää.

Kaivo Espoo

Toiminut vuodesta 2012.

Pyrkii nyt auttamaan Ukrainasta sotaa paenneita toipumaan ja kotoutumaan.

Kohdentanut aiemmin palveluitaan heikoimmassa asemassa olevien, kuten vähävaraisten ja syrjäytymisvaarassa olevien auttamiseen.

Työ pohjautuu kristilliseen arvopohjaan

Koronapandemia pisti toiminnan tauolle.

Kuuluu valtakunnalliseen Sininauhaliittoon.

Tilat sijaitsevat osoitteessa Kala-Matti 3.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut