Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon valittiin sadan EU-ilmastokaupungin joukkoon – jaossa 350 miljoonaa euroa uudesta jättimäisestä EU:n kehitysohjelmasta

Espoo on valittu niiden sadan EU-kaupungin joukkoon, jotka tavoittelevat hiilineutraliteettia 2030 mennessä.

Suomesta mukaan pääsivät myös Helsinki, Lahti, Lappeenranta, Tampere ja Turku.

Valinnat teki EU-komissio 377 hakijakaupungin joukosta, ja Espoo tiedotti niistä torstaina.

Valinnoissa painottui kaupunkien kyky tuottaa innovaatioita yhteistyössä korkeakoulujen, yksityisen sektorin ja asukkaiden kanssa.

– Espoossa on paljon osaamista, tutkimusta ja kehittämistoimintaa, joka kiinnostaa myös EU:ssa. Vahvuutemme on avoin ja osallistava yhteistyö parhaiden kumppaneiden kuten Aalto-yliopiston, VTT:n ja yritysten kanssa, kommentoi kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tiedotteessa.

EU-slangilla ilmaistuna Espoo ja muut kaupungit pääsevät nyt osaksi EU:n uuden Horisontti Eurooppa -ohjelman yhtä "missiota".

Vuosina 2021–2023 valituille kaupungeille kohdennetaan 350 miljoonaa euroa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta.

Horisontti-ohjelmalla EU edistää vihreän siirtymän ja digitalisaation toteutumista. Ohjelmaa on kuvattu "EU:n kaikkien aikojen suurimmasksi panostukseksi tutkimukseen ja innovointiin Euroopassa". Sen kokonaisbudjetti on peräti 95 miljardia euroa.

Samalla kaupunkeja tuetaan löytämään rahoitusta muista rahoituslähteistä.

Kaupunkien osaamista hyödynnetään, kun Euroopan kaikki kaupungit tavoittelevat hiilineutraalisuutta 2050 mennessä.

Ilmastomission keskeisenä työkaluna on Espoon kaupungin tiedotteen mukaan kaupunkien ilmastosopimus Climate City Contract.

Jokainen sadasta kaupungista valmistelee ja toteuttaa sopimuksen yhteistyössä paikallisten yritysten sekä muiden sidosryhmien ja asukkaiden kanssa.

Espoossa yhteistyö kytketään osaksi Kestävä Espoo -ohjelman toteutusta ja Hiilineutraali Espoo 2030 -tiekartan valmistelua, josta kaupunginvaltuusto päätti Espoo-tarinan hyväksymisen yhteydessä.

– Espoolaiset yritykset kehittävät ja kokeilevat uusia ratkaisuja ensin paikallisesti ja vievät parhaat ratkaisut sen jälkeen maailmalle. Näin Espoo voi olla kokoaan merkittävämpi toimija, strategiajohtaja (va.) Pasi Laitala kuvailee tiedotteessa.

– Espoolaisille asukkaille edelläkävijätyö näkyy yhä enemmän uusien ratkaisujen kehittämisessä ja arjen sujuvuuden ja kestävyyden paranemisessa. Tavoitteena, että kehittämistyö vahvistaa osaltaan Espoon taloutta ja työllisyyttä sekä nostaa esiin paikallisia ratkaisuja, lupaa kestävän kehityksen päällikkö Helena Kyrki tiedotteessa.

Euroopan johtavat ilmastokaupungit kokoontuvat Espoossa ensi kesäkuussa, jolloin Eurocities-verkoston vuosifoorumi kokoaa eurooppalaisten kaupunkien poliittista ja virkajohtoa.

Yksi tapahtumaan pääpuhujista on EU-komission varapresidentti Frans Timmermans.

Alankomaalainen Timmermans vastaa komission ilmastoasioista sekä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta.