Tiesitkö? Nämä kaksi työväenlaulujen klassikkoa ovat nyt kipeän ajankohtaisia – "Asiat ovat kääntyneet päälaelleen"

Vappu on työväenlaulujen kukoistuksen aikaa. Ukrainan sota toi uutta pontta tuttuihin lauluihin, kuten Nataliaan ja Haluavatko venäläiset sotaa? -kappaleeseen.

Söderkullassa asuva Kaarlo Kuntsi, 77, on työväenmusiikin vankkumaton ystävä.

Kuntsin elämään työväenmusiikki tuli ensimmäistä kertaa jo yleislakon aikaan vuonna 1956, jolloin myös hänen silloisessa kotikaupungissaan Kuusankoskella lakkoiltiin ja soittokunta ryyditti lakkoilua musiikillaan.

Lisää pontta työväenmusiikin pariin Kuntsi sai 1960-luvun lopulla opiskellessaan Tampereen yliopistossa.

– Silloin opeteltiin työväenlauluja ulkoa, mutta eivät ne ainoita lauluja olleet, vaan myös valkoisen armeijan laulut tulivat tutuiksi.

Työväenliike veti kuitenkin puoleensa ja Sosialidemokraattiseen puolueeseen Kuntsi liittyi heti 1970-luvun alussa.

Kuntsi muistuttaa, että työväenmusiikin joukkoon mahtuu melkoisen laaja kirjo erityyppisiä lauluja.

Opiskeluaikoina opeteltiin työväenlauluja ulkoa.

– Ensinnäkin ovat kiivaat taistelulaulut, jotka liittyvät vuoden 1918 sisällissotaan. Esimerkiksi Punakaartin marssissa kerrotaan, että ”Pieni Suomen kansa katkoo kahleitansa...”

– Niiden rinnalla ovat vähintään yhtä tärkeitä balladinomaiset laulut, esimerkiksi Sotaorvon laulu. Oma isäni kaatui jatkosodassa, joten sitäkin kautta tämä laulu on tullut minulle läheiseksi.

Kisällilaulut nousivat Suomessa suosioon etenkin 1950-luvulla. Ne ovat kansanomaisia pilkkalauluja, jotka ottavat kantaa päivänpolitiikkaan ja ajankohtaisiin uutistapahtumiin.

Uudenlaista musiikkiperinnettä syntyi runsaasti 1960-luvulla, jolloin suomeksi levytettiin partisaanilauluja ja Vietnamin sotaa vastustavia lauluja.

Perinteisistä työväenlaulualbumeista kaksi nousee Kuntsin levylistalla kärkeen.

Toinen on Taistojen tiellä ja toinen puolestaan Työväen lauluja. Molemmat on levytetty vuonna 1969.

Taistojen tiellä -levyllä esiintyy Helsingin työväen soittokunta ja Työväen lauluja -levyllä kuullaan muun muassa Reijo Frankin, Arja Saijonmaan ja Jussi Raittisen tulkintoja.

– Uusimmista levyistä varsinkin Palefacen laulut ovat täynnä aivan selvästi työväenhenkisiä kappaleita, Kuntsi pohtii.

Tällä hetkellä rauhan tärkeyttä korostava musiikki on Kuntsille hyvin tärkeää.

– Kun seuraa Ukrainan sotaa, huomaa, että nämä rauhanlaulut ovat jälleen ajankohtaisempia kuin pitkiin aikoihin. Varsinkin Natalia ja Haluavatko venäläiset sotaa? ovat juuri sellaisia.

Molemmat kappaleet ovat Agit-Propin levyttämiä. Jälkimmäinen pohjautuu Jevgeni Jevtušenkon runoon, jonka hän kirjoitti jo Kuuban kriisin aikoihin vuonna 1961.

– Natalia kertoo alunperin saksalaisten miehittämästä Ukrainasta, mutta nyt miehittäjät tulevatkin toisesta suunnasta. Asiat ovat kääntyneet päälaelleen – ja laulut sopivat valitettavasti taas tähänkin päivään, Kuntsi huokaa.

Vappuisin Kuntsin perhe on usein suunnannut matkansa joko Helsingin Hakaniemeen tai esimerkiksi Pornaisiin Halkian työväentalolle. Tulevan vapun suunnitelmat ovat kuitenkin vielä avoinna.

”Tästä kirjasta löytyy ihan kaikki”

Jari Pietiläinen

Yksi mielenkiintoisimmista Kaarlo Kuntsin omistamista työväen laulukirjoista on nimeltään Me laulamme.

Se on lähes 600 sivun kokoinen taskukirja, joka esittelee punaista musiikkia laidasta laitaan.

Kirjan ensimmäiset painokset otettiin jo 1960-luvun lopulla, mutta sen varsinainen kukoistuskausi koitti seuraavalla vuosikymmenellä.

Teos pitää sisällään melkoisen määrän niin perinteisiä työväenlauluja kuin myös kansanlauluja – perinteisiä isänmaallisia hymnejä unohtamatta.

Laulukirjan menekkiä lisäsi se, että ammattiliitot ottivat teoksen omakseen: kirjaa oli saatavilla lukuisten liittojen kansilogolla varustettuna.

Myös Eläkkeensaajien keskusliitolla oli kirjasta oma versionsa.

– Tämä on hyvä ja monipuolinen kirja, josta löytyy kaikki. Voisi sanoa, että jos jotain työväenlaulua ei näiden kansien välistä löydy, sitä ei silloin tarvitakaan, Kuntsi myhäilee.

– Vaikka paljon työvöenlauluja olen kuullutkin, tässä kirjassa on paljon minullekin tuntemattomia kappaleita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut