Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mökkikaupassa on monessa kunnassa yhä myyjän markkinat – "Ne, jotka ovat rantaan päässeet, eivät kiinteistöistään luovu"

Mökkikauppa kävisi myös Espoon naapurissa Nurmijärvellä – jos vain olisi myytävää.

Jos ei jaksa hoitaa kesämökkiä, niin nyt olisi hyvä hetki myydä pois, toteaa Kiinteistömaailma Nurmijärvi Klaukkalan yrittäjä ja toimitusjohtaja Timo Ojamäki.

Ojamäen mukaan kauppa kävisi, jos vain olisi myytävää, ja ongelmana on alueen myytävien vapaa-ajan kiinteistöjen pieni määrä. Erityisen kortilla ovat rantatontit.

– Ne, jotka ovat täällä niin sanotusti rantaan päässeet, eivät tonteistaan ja kiinteistöistään luovu, Ojamäki virnistää.

Hän kertoo, että jonkun verran kauppaa käydään myös naapurikuntien, Läyliäisten ja Lopen, puolella.

Nettipalvelu Etuovi tarjoaa myytäväksi kaksi Nurmijärvellä sijaitsevaa vapaa-ajan kohdetta. Oikotieltä löytyy niin ikään kaksi, joista toinen on sama kuin Etuovessa.

OP Koti Klaukkalan Nina Uusitalo ei ole alueen myytävien vapaa-ajan kiinteistöjen alhaisesta määrästä yllättynyt.

–  Ihan normi tilanne täällä Nurmijärvellä. Täällä ei ole koskaan ollut kovin paljoa vapaa-ajan kiinteistöjä.

– Järvenrantakiinteistöjä on hyvin harvoin, sillä ne liikkuvat sukulaisten, tuttujen ja puskaradion kautta päätymättä vapaille markkinoille, Uusitalo sanoo ja huomauttaa kuitenkin, että kysyntää tuntuu olevan enemmän kuin vielä vuosi sitten.

Ennen koronapandemiaa uutisoitiin laajasti, ettei nykynuorisoa kiinnosta enää mökkeily. Ojamäen sanoin suomalainen nuoriso pakkasi mieluummin repun selkäänsä ja lähti Intiaan.

– Koronan myötä oli pakko miettiä vaihtoehtoja ja kotimaan matkailu lisääntyi, Ojamäki sanoo.

Uusitalon mukaan korona ei ole vaikuttanut myytävien vapaa-ajan kiinteistöjen markkinaan.

–  Vuokrapuolella tilanne on varmaan toinen, mutta siihen en osaa ottaa kantaa, Uusitalo toteaa.

Valtakunnallista vuokramökkivälitystä pyörittävän Lomarenkaan liiketoimintajohtaja Juha Purhonen osaa ja kertoo viime vuoden olleen vuodesta 1967 toimineen yrityksen historian paras vuosi.

– Talvi meni hyvin ja vaikka kesän suhteen ollaan ehkä muutama prosentti viime vuotta jäljessä, on kesästä silti tulossa hyvä. Toimialalla pyyhkii hyvin – oli korona tai ei, Purhonen kertoo.

Purhosen mukaan tyypillinen asiakas haluaa nimenomaan lomailla, ja vuokrattavalta kohteelta toivotaan kattavaa varustetasoa.

– Kukaan ei halua työleiriä. Tämä koskee myös nuorisoa, joilla erämiestaidot eivät ehkä ole niin kohdillaan.

– Lomalla halutaan mukavuuksia ja varsinkin paljut ovat suosittuja, Purhonen tietää.

Lomarenkaalla on Nurmijärvellä yksi vuokrattava kohde.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Nurmijärven Uutisissa.