Entisen Fortum-johtajan mukaan vallanpitäjien sisäiset demonit kääntyvät kansalaisten taakaksi – "Huomiseen ei kannata lykätä mitään, koska sitä ei välttämättä tule"

Talouselämän huipulla työskennellyt Anne Brunila pyrkii elämään buddhalaisen elämänkatsomuksen mukaan.

Kauppatieteiden tohtori Anne Brunila on työskennellyt taloudellisen vallan linnakkeissa, Fortumin johtajana ja viimeksi pörssiyhtiöiden hallituksissa. Brunila, 64, kertoo, että hän ei ole koskaan takertunut korkeisiin asemiin eikä sairastunut vallan himoon.

Talousgurun olohuoneen paikalla oleva meditaatiohuone on kuin vastakohta rahamaailmalle. Seinien tiibetiläiset thangkamaalaukset ja henkisten mestarien kuvat tekevät huoneesta kuin temppelin.

Suurin maalaus on peräisin Dalai-laman luostarista Intiasta. Tiibetin hengellisen johtajan Brunila on tavannut henkilökohtaisesti.

 – Fortumin jälkeen minullekin tarjottiin monia vaikutusvaltaisia tehtäviä, joista kieltäydyin. En ole onneksi koskaan halunnut kukkulan kuninkaaksi. Koen tärkeäksi pyrkiä elämään buddhalaisen elämänkatsomukseni ja arvojen mukaan, sanoo Brunila.

Brunila ei kaipaa julkisuutta. Tähän haastatteluun hän suostui, koska uskoo että töissään stressaantuneet ja koukussa asemiinsa olevat henkilöt saisivat tasapainoa ja iloa elämäänsä meditaatiosta.

Nykyisin Brunila toimii Suomen Elokuvasäätiön hallituksen puheenjohtajana ja useiden yhdistysten hallituksissa.

– Minulla on nuoresta pitäen ollut intohimoinen suhde elokuviin. Elämäntarinani julkaisin toissa syksynä tiibetiläisen meditaatio-opettajani kehotuksesta. Kirjassani ’Kuka olisi uskonut’ kerron muun muassa elämästä vammaisen lapsen äitinä ja henkisestä polustani. Olen saanut paljon positiivista lukijapalautetta ja tarinastani monet äidit ovat saaneet rohkaisua ja lohtua.

Ajankäyttö on arvojen käytännöllinen puoli. Brunilan päivät täyttyvät meditaatio- ja joogaharjoituksista sekä buddhalaisten tekstien käännös- ja kirjoitustöistä. Meditaatio on Brunilan mukaan selkeä metodi, joka edistää ihmisen henkistä ja fyysistä hyvinvointia.

– Menneisyyttä ei voi muuttaa eikä tulevaisuutta parantaa turhalla huolehtimisella. Huomiseen ei kannata lykätä mitään, koska sitä ei välttämättä tule. Jokainen hetki voi muuttaa kaiken. Tämän opin käytännössä, kun poikani sairastui ja vammautui pysyvästi.

Vaativissa johtamistehtävissä hän olisi päässyt helpommalla, jos olisi kiihkeinä työvuosina käyttänyt enemmän aikaa meditaatioon. Nyt hän meditoi tunnin kahdesti päivässä ja järjestää kerran viikossa ryhmämeditaation verkossa.

– Yhdistyksemme järjestää 2–3 kertaa vuodessa meditaatioretriittejä ja osallistujia on ollut 50–100. Meditaatiotekniikat vahvistavat mielenrauhaa, lisäävät energiaa ja luovuutta vielä paljon syvällisemmin kuin parhaimmatkaan luonto-, taide- tai liikuntakokemukset.

Mielenrauhan puute heijastuu Brunilan mukaan sitä laajemmalle mitä vaikutusvaltaisemmassa asemassa yksilö on. Esimerkiksi Venäjän vallanpitäjien sisäiset demonit kaatuvat kansakuntien taakaksi.

– Vierailin usein Venäjällä työtehtävissä Fortumin johtajana. Johtamistyyli siellä oli autoritaarinen ja käskyttävä. Naisjohtajia ei juuri arvostettu, ellei itsekin toiminut karskilla tyylillä. Venäläinen yhteiskunta on rakentunut johtajiensa kautta valhetodellisuudelle. Esimerkiksi yhteisistä varoista varastaminen on sallittua, kunhan ei varasta enempää kuin mitä asema edellyttää.

Anne Brunila on varma siitä, että mitä paremmin johtaja ymmärtää oman mielensä toimintaa, sitä paremmin hän kykenee johtamaan muita.

Kuka?

Anne Brunila

Anne Brunila on ekonomisti ja toiminut muun muassa Sampo-konsernin, Koneen, Sanoman ja Stora Enson hallitusten jäsenenä.

Koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori.

Työskennellyt Suomen Pankissa, Euroopan komissiossa, ylijohtajana valtionvarainministeriössä, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajana ja Fortumin johtajana.

Harjoittaa aktiivisesti bön-buddhalaisuutta ja kirjoittaa hengellistä kirjallisuutta.

Brunilalla on kehitysvammainen poika ja hän asuu Töölössä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut