Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historian suurin siltaurakka alkaa pian Kirkkonummella: Ensin silta B ja sitten A − näin työt etenevät

Kirkkonummen keskustan tärkeimmän sisääntuloväylän uusiminen radan yli alkaa kesän koittaessa. Kaksi uutta siltaa on määrä olla valmiit noin kahden vuoden kuluttua.

Hanke on ollut monivaiheinen, sillä kyse on kunnan historian isoimmasta siltaremontista.

Ensimmäiset Kirkkonummentien siltasuunnitelmat valmistuivat vuonna 2014.

Nyt ollaan siinä vaiheessa, että urakan valmistelutöitä tehdään ja rakentaminen alkaa touko–kesäkuussa.

Ensin tehdään tulevan kesän aikana paalutustöitä radan pohjoispuolella Citymarketin nurkalla ja louhitaan kalliota toisella puolella rataa Munkinmäessä.

Työnjako on se, että valtion Väylävirasto rakennuttaa, Kreate Oy urakoi ja Kirkkonummen kunta maksaa lähes kaikki kustannukset.

Urakoitsija Kreate on tunnettu siltarakentaja, joka on viimeksi Uudellamaalla urakoinut Hangon rautatieylikulkusillan kaupungin keskustassa.

Kirkkonummentien siltaurakka etenee kahdessa vaiheessa. Ensin nykyisen sillan itäpuolelle valmistuu uusi silta (kartassa silta B), jolle liikenne siirretään ensi vuonna.

Sen jälkeen nykyinen huonokuntoinen silta (A) puretaan ja rakennetaan samalle paikalle uusi kaksikaistainen silta. Liikenne radan yli jatkuu koko siltaprojektin ajan normaalisti.

Uudet sillat ovat noin 110 metriä pitkiä, kun taas nykyinen silta on 55 metriä.

Siltakokonaisuuden molempiin päihin tulee kierreportaat ja hissit, joilla pääsee suoraan silloilta alas. Munkinmäen puolella porras-hissiyhteyksiä on kaksi ja keskustan päässä yksi.

Siltaurakan aikana siirretään myös Munkinmäentietä tietä etelään päin, jolloin raitatiealueelle tulee lisää tilaa. Näin varaudutaan siihen, jos joskus rantaradalle rakennetaan lisäraiteet.

Kunta on varannut hankkeeseen 11,5 miljoonaa euroa, josta varsinaisen siltaurakan kustannus on 10,8 miljoonaa euroa.

Uusien siltojen on määrä olla valmiina ja liikenteen käytössä heinäkuussa 2024.