Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo yrittää avata parikymmentä päiväkotia keskiviikoksi, ja johtaja toivoo perheiltä pitkää pinnaa – "Tilanne saattaa olla lapselle stressaava"

Ymmärrystä ja pitkää pinnaa.

Näitä asioita Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila toivoo pienten lasten vanhemmilta tulevina päivinä.

Kunta-alan lakko sulkee kaikki kaupungin päiväkodit huomenna tiistaina.

Keskiviikoksi kaupunki pyrkii avaamaan osan päiväkodeistaan lyhennetyin aukioloajoin.

Mattila muistuttaa, että lähipäivien tilanne on joka tapauksessa päiväkodeissa hyvin poikkeuksellinen. Lakon aikana ryhmiin tulee lapsia eri päiväkodeista eikä lapselle entuudestaan tuttuja aikuisiakaan ole paikalla välttämättä lainkaan.

– Tilanne saattaa olla lapselle hyvin stressaava, koska kuviot ja henkilökunta saattavat olla kokonaan vieraita. Jos olisin kaksivuotiaan huoltaja, ajattelisin tarkkaan veisinkö lapsen nyt hoitoon vai olisiko jotain muuta vaihtoehtoa, Mattila sanoo.

Päiväkotipaikat täytetään tulojärjestyksessä laissa määritellyn hoitajien ja lasten suhdeluvun mukaisesti, Mattila kertoo.

Avattavat päiväkodit ovat auki lähtökohtaisesti kello 8–16.

– Me teemme mitä voimme tässä tilanteessa. Emme voi varmasti luvata (hoitopaikkaa). Aamulla voi tulla katsomaan, onko paikkaa, Mattila sanoo.

– Emme voi taata vuorohoidon palveluja emmekä erityistä tukea sitä tarvitseville.

Myöskään erityisruokavalioita ei lakon aikana pystytä lupaamaan.

Erityisruokavaliota tarvitsevien lasten huoltajien toivotaan varautuvan tuomaan päiväkotiin lapselle omat eväät. Eväiden tulisi säilyä ilman jääkaappia ja olla syötävissä ilman lämmitystä.

Espoossa on määritelty 19 päiväkotia alueellisiksi kokoontumisyksiköiksi, ja toiveissa on saada avattua nämä yksiköt lakon ajaksi, Mattila kertoo.

Tiistaina töihin tuleva henkilökunta on ohjattu näihin päiväkoteihin, ja tiistain aikana on tarkoitus kartoittaa henkilökunnan määrä ja tehdä tarkempi suunnitelma avattavista yksiköistä.

Mattilan mukaan tilannetta hankaloittaa kuitenkin myös se, että pääosa esi- tai vastuuhenkilöistä on ilmeisesti myös jäämässä lakkoon.

– Vastuuhenkilöt pitää löytyä. Jos päivittäisjohto puuttuu, heikentää se mahdollisuuksia avata päiväkoteja.

Mikäli lakko peruuntuu tai sopuun päästään ennen ilmoitettua lakon päättymisaikaa, päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten toiminta jatkuu normaalisti.

Espoon kouluissa perusopetusta ei järjestetä lainkaan lakon aikana 3.–9. toukokuuta.

Lukio-opetusta pyritään järjestämään tai opiskelijat opiskelevat itsenäisesti, kaupunki kertoo tiedotteessa.

Kaupunki tiedottaa tilanteesta verkkosivujen kautta osoitteessa espoo.fi/lakko.

Työntekijäpuoli puolestaan ajaa vaatimuksiaan mielenilmauksella Espoossa keskiviikkona

Jukon paikallinen järjestövalmiusryhmä järjestää yhteystyössä JHL:n ja Jytyn kanssa mielenilmauksen Leppävaaran Läkkitorilla keskiviikkona 4. toukokuuta kello 14–16.

Puhujina ovat puheenjohtaja Maria Löfgren JUKOsta, puheenjohtaja Olli Luukkainen OAJsta, puheenjohtaja Inger Damlin FSLsta sekä neuvottelujohtaja Petri Lindroos OAJsta.