Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EVA:n tutkimus: Joka kolmas nainen valmis puolustamaan Suomea aseella

Naisista 36 prosenttia on valmis aseelliseen maanpuolustukseen, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Miesten vastaava luku on 73 prosenttia. Suomalaisista 85 prosenttia on valmiita avustamaan Suomen puolustusta parhaan kykynsä mukaan.

– Naisten valmiutta aseelliseen maanpuolustukseen voidaan luonnehtia erittäin korkeaksi, sillä varusmiespalveluksen on naisista suorittanut vain harva. Ilmiötä voi selittää Ukrainan sota. Se on tuonut tiedotusvälineissä esiin sodan kauhujen lisäksi myös kuvat ja videot, joissa naiset ovat tarttuneet aseisiin maansa puolustamiseksi. Tämä on kenties vahvistanut naisten kiinnostusta aseelliseen maanpuolustukseen. Reserviläisjärjestöihin on tulvinut alkuvuoden 2022 aikana poikkeuksellisen paljon jäsenhakemuksia myös naisilta, sanoo EVA:n toimituspäällikkö Sami Metelinen tiedotteessa.

EVA selvitti suomalaisten suhtautumista turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Kyselyyn vastasi 2 074 henkilöä 4.3.–15.3.2022.

EVA:n tutkimuksen mukaan sotilaallista hyökkäystä pitää nyt uhkana 43 prosenttia suomalaisista. Uhka-arviot ovat kasvaneet 36 prosenttiyksikköä kahden vuoden takaisesta. Hybridivaikuttamista pitää uhkana 75 ja kyberiskuja 70 prosenttia suomalaisista. Suomalaisten suurin huolenaihe on laaja talouskriisi maailmalla, kuitenkin vain kolmannes on huolissaan oman työnsä ja toimeentulonsa menettämisestä.