Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sopimusten purkaminen alkoi – VR kertoo milloin idän tavaraliikenne loppuu

VR aloitti tiistaina idän tavaraliikenteen asiakassopimusten irtisanomisen, yhtiö kertoo tiedotteessa. Liikenne loppuu VR Groupin mukaan kokonaan viimeistään vuoden loppuun mennessä.

VR Groupin hallitus teki 6.4. päätöksen idän tavaraliikenteen hallitusta pysäyttämisestä ja yhtiö on sen perusteella laatinut suunnitelman liikenteen alasajamiseksi, asiakkaiden kanssa neuvotellen ja huoltovarmuus huomioiden.

Suunnitelma kattaa VR:ää velvoittavan lainsäädännön ja muun juridiikan, asiakassopimukset ja huoltovarmuuskysymykset.

– Arvioimme, että liikenne vähenee noin kolmannekseen alkuperäisestä tasosta jo kesän loppuun mennessä. Osa asiakkaista haluaa jatkaa liikennettä irtisanomisajan loppuun, mutta jatkamme edelleen neuvotteluja liikenteen tätä nopeammasta pysäyttämisestä. Kaikki VR:n operoima idän tavaraliikenne loppuu joka tapauksessa viimeistään vuoden loppuun mennessä, VR Groupin vt. toimitusjohtaja Topi Simola kertoo tiedotteessa.

Länsimaiden pakotteet eivät toistaiseksi kohdistu rautatieliikenteeseen EU:n ja Venäjän välillä, joten VR:n asiakkaiden kanssa tekemien tavaraliikennesopimusten purkaminen tulee hoitaa lähtökohtaisesti sopimuksissa määritellyllä ja asiakkaiden kanssa neuvoteltavalla tavalla. Asiakaskohtaisesti liikenne voidaan lopettaa heti, mikäli asiakas siihen suostuu.

Sopimukset Venäjän rautateiden (RZD) kanssa päättyvät samassa yhteydessä liikenteen loppumisen kanssa.

Mahdollisista pakotteista ja lisärajoituksista päättää Euroopan unioni. VR noudattaa toiminnassaan tarkasti pakotepäätöksiä samoin kuin kaikkea muutakin lainsäädäntöä ja viranomaisohjeita. Mikäli uusia pakotteita tulee voimaan, aikataulu lopunkin idänliikenteen pysäyttämiseksi nopeutuu niiden mukaiseksi.

VR-Yhtymä on myös käynnistänyt neuvottelut suomalaisten osakkuusyhtiöidensä ContainerTrans Scandinavian (CTS) ja Freight One Scandinavian (FOS) omistuksiensa myymisestä tai alasajosta. Lisäksi VR-Yhtymä on aloittanut neuvottelut venäläisen tytäryrityksensä Finnlogin myymisestä.