Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo sai oman Kaapelitehtaan upeaan kulttuuriympäristöön – "Tämä on talo, jolla on imago"

Vuosia tyhjillään olleesta hoivakodista muotoutuu kulttuurikeidas Auroratalo.

Kuvataiteilijoita, terapeutteja, muusikoita, kirjoittajia, käsityöharrastajia, yrittäjiä ja yrityksiä sekä kesäkahvila. Kaikki nämä löytyvät nyt Kuninkaantie 43:sta, Träskändan kartanon naapurista, vuodesta 2017 lähtien tyhjillään olleen hoivakodin tiloista.

Kuluvan vuoden alussa Espoon kaupunki teki tiloista sopimuksen Monoma Finland Oy:n kanssa. Yhtiö on vuoden alusta vastannut kiinteistöjen operoinnista ja niiden vuokraamisesta edelleen yrittäjille ja kulttuuritoimijoille.

Yksi vuokralaisista on Espoo Art, joka muutti vuodenvaihteessa pois Mäkkylän taitelijatalosta eli vanhasta koulusta, joka puretaan. Taiteilijoilla on Auroratalossa käytössään yhden siiven koko toinen kerros.

– Kevät osoittaa, millaisen aarteen me olemme saaneet keskeltä luonnonsuojelualuetta, Monoman pestaama tilavastaava Juha Kärkkäinen sanoo.

– Träskändan puistossa käy paljon ihmisiä ulkoilemassa ja he ovat olleet tosi tyytyväisiä, että tänne saadaan toimintaa.

Kärkkäinen toimii myös Espoon Artissa. Hänen työtilanaan on entinen pesuhuone, mutta se sopii hyvin valokuvaajalle, joka kehittää filmejä.

Pitkään tyhjillään olleen talon käyttöönotto ei ole ollut ihan yksinkertaista. On pitänyt selvittää, mikä vanhasta talotekniikasta toimii ja mikä ei toimi. Sähkömiestä on tarvittu monta kertaa.

Tämä on talo, jolla on imago.

Liisa Knuuti

Espoo Artilla on nyt käytössään yli 900 neliön tilat, ja niissä työskentelee 33 taiteilijaa.

– Espoo Art on kasvanut isoksi yhdistykseksi sen vuoksi, että sillä on ollut omat tilat. Jos emme olisi saaneet tätä, yhteisö olisi hajonnut taivaan tuuliin, Espoo Artin puheenjohtaja Maritta Laitinen toteaa.

– Tämä on talo, jolla on imago, Espoo Artin sihteeri Liisa Knuuti sanoo tyytyväisenä.

Espoo Artille Auroratalo on mahdollisuuksien talo.

– Tästä voi tulla Espoon oma Kaapelitehdas, Laitinen ja Knuuti haaveilevat.

Espoo Artin tiloissa on myös aula, jossa voi järjestää luentoja tai kritiikki-iltoja. Eri kerroksessa on tila, jossa voidaan järjestää monenlaisia taidekursseja. Espoo Art on jo vuosia tehnyt yhteistyötä Repin Instituutin kanssa. Yhteistyö jatkuu, ja syksyn kurssi-illoista on jo sovittu.

Aurora-talon pääoperaattorina toimivan Monoma Finlandin tarkoituksena on aktivoida kiinteistö mahdollisimman monipuoliseen kulttuuri- ja vapaa-ajan toimintaan.

– Auroratalossa on tilaa yhteensä 3 600 kerrosneliömetriä ja noin 60 prosenttia siitä on jo luovutettu tilapäiskäyttöön. Uusia kyselyjä tulee jatkuvasti, kertoo Benjamin Sundberg Monoma Finland Oy:stä.

Sundberg uskoo, että talo täyttyy kesän aikana.

– Olemme kiinnostuneita myös Träskändan kartanosta, koska se tukisi hienosti jo olemassa olevaa toimintaa. Siellä voisi järjestää tapahtumia ja näyttelyitä, Sundberg mainitsee.

Auroratalon avajaisia juhlitaan 7. toukokuuta runsaalla ohjelmalla kello 11–16.

Avajaisten järjestelyistä vastaavat Espoo Artin lisäksi Auroratalon vuokralaiset, Monoma Suomi, Träskändan kartanon ystävät ja Espoon perinneseura.

Pop up -teosmyynti, Espoon perinneseuran kirjapiste ja Träskändan ystävien kahvipiste palvelevat koko päivän. Lisäksi Taukotilassa on avoimet ovet, Auroran Valo -pimiöläisten valokuvia on nähtävillä piha-alueella ja Monoma esittelee toimintaansa. Lapsille on järjestetty ohjattua piirustusta, ja puistossa piirretään croquis-muotokuvia.

Päivän avaa kulttuurijohtaja Susanna Tommila. Päivän mittaan kuullaan elävää musiikkia ja tehdään tutustumiskierroksia Aurorataloon.