Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi tutkimus vahvistaa koronarokotteiden ja sydänlihastulehdusten välisen yhteyden – tapaukset harvinaisia ja lieviä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen, pohjoismaisessa yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan mRNA-koronarokotteiden ja niiden jälkeen esiintyvien sydänlihastulehdusten välillä on yhteys. Löydös tukee aiemmissa seurannoissa saatuja tuloksia.

Tutkimuksessa seurattiin koronarokotteen saaneiden riskiä sairastua sairaalahoitoa vaativaan sydänlihastulehdukseen eli myokardiittiin neljän viikon kuluessa rokottamisesta. Siinä tarkasteltiin 23:a miljoonaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa asuvaa henkilöä.

Tulosten mukaan suurin riski tulehdukseen on nuorilla, 16–24-vuotiailla miehillä toisen rokoteannoksen jälkeen. Rokomattomaan väestöön verraten riski saada ylimääräinen sydänlihastulehdus 28 vuorokauden kuluessa toisesta rokotuksesta on sellainen, että Modernan Spikewaxin osalta 9–28 henkilöä 100 000 henkilöstä sairastuu, Cominartyn osalta vastaavat lukemat ovat 4–7 sadasta tuhannesta.

– Vaikka tutkimus vahvistaa, että rokotetuilla on kohonnut riski saada sydänlihastulehdus, tapaukset ovat hyvin harvinaisia. Suurin osa tapauksista on lieviä ja todennäköisesti ohimeneviä. Vain 40 prosenttia sairaalahoitoon päätyneistä joutui olemaan hoidossa yli kolme vuorokautta, toteaa THL:n erikoistutkija Petteri Hovi tiedotteessa.