Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikkeestä, musiikista ja väreistä inspiroituva Tiina Osara toi energiaa sykkivät teoksensa Espooseen – katso videolta, miten maalaus syntyy sinfoniaorkesterin tahdissa

Maalauksen tekeminen on kuvataiteilija Tiina Osaralle fyysinen prosessi. Sisäiset kokemukset ja tunteet aukeavat liikkeen välityksellä värin ja muodon kieleen.

Nykyään Ranskassa asuvan Osaran Galleria Aarnissa meneillään oleva näyttely Oodi liikkeelle on taiteilijalle tärkeä, koska hänellä ei ole ollut näyttelyä Suomessa yhdeksään vuoteen.

Näyttelyyn on valittu kookkaita, abstrakteja ja värikylläisiä maalauksia.

– Tällaisissa vaikeissa tilanteissa pitää välittää positiivista energiaa. Sitä voi saada värin voimalla.

– Jokaisella ihmisellä on väri, jota hän tarvitsee. Ihmisillä on myös erilaisia värikausia, Tiina Osara sanoo.

Ehkä väriäkin tärkeämpi asia on liike.

– Liike on ollut minulle aina tärkeä, mutta tajusin sen todella vasta muutama kuukausi sitten, kun kävin Pompidou-keskuksen näyttelyssä poikani kanssa. Otin kuvan yhdestä taulusta ja tutustuin kotona tämän taiteilijan ajatusmaailmaan. Hänelle liike on olennainen osa tekemisestä. Maalaus on liikkeen jälki.

Liike soljahti luontevasti osaksi Osaran tapaa maalata, koska hänellä on myös liikunnanohjaajan ja fysioterapeutin koulutus.

Hän saa voimaa ja näkemystä myös klassisesta baletista. Liike ja maalaus yhdistyvät jännittävällä tavalla.

– Liike on ilmaisuna hyvin voimakas, Osara sanoo.

Liikkeen merkityksestä juontaa myös maalausten suuri koko. Liike johtaa ekspressiiviseen ja kokonaisvaltaiseen fyysiseen työskentelyyn.

Osara työskentelee myös yhdessä miehensä, kapellimestari Patrick Galloisin kanssa.

Mies keksi aiemmin yhdistää maalaamista orkesterin konserttiin, ja nyt pariskunta on toteuttanut jo lukuisia action painting -tapahtumia ympäri maailmaa.

Osara on lavalla orkesterin kanssa ja hän maalaa orkesterin soittamaa musiikkia ja sen tunnelmia maalaukseksi. Taidemaalarin liikkeet ovat laajoja ja tanssillisia, toisinaan hän maalaa kaksin käsin, pensseli kummassakin kädessä.

– Kun valmistaudun maalaamaan sinfoniaa, opettelen sen tietyllä tavalla ulkoa, vaikka itse en soita.

– Yleisö kokee maalaamisen konsertin yhteydessä positiiviseksi kokemukseksi. Tosin klassisen musiikin konserttien yleisö on vielä aika vanhoillista.

(Katso alla olevasta videosta Osaran action painting -esitys Jyväskylästä. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.)

Vuodesta 2013 Osara on asunut ja työskennellyt Ranskassa.

Osaran mukaan siellä taitelijoiden on vielä vaikeampaa löytää työtilaa kuin Suomessa. Yhden 10 neliön huoneen saattaa jakaa kaksi taiteilijaa. Osara itse tekee tällä hetkellä töitä pienessä autotallissa.

Suomeen Osaran suurikokoiset maalaukset kulkivat lentokoneen ruumassa pakattuina kahteen suksipussiin.

– Edellisestä Suomen näyttelystä on kulunut yhdeksän vuotta, koska olen keskittynyt niin täysillä action painting -tapahtumiin.

– Jalansijan saaminen taidemaalarina Ranskassa on vaikeaa. On mahdotonta löytää kunnon galleriaa, jos ei ole omaa manageria. Sekin vaikeuttaa asiaa, että en ole käynyt kouluja Ranskassa. Suhteet ovat tärkeitä.

Kuvataiteilija, mediataiteilija, performanssitaiteilija, taidegraafikko, taidemaalari, tilataiteilija, valokuvataiteilija ja installaatiotaiteilija Tiina Osara on Espoon Kuvataiteilijoiden jäsen. Asuinpaikka on Aulnay Sous Bois Ranskassa.

Oodi liikkeelle -näyttely jatkuu kauppakeskus Sellossa toimivassa Galleria Aarnissa 22. toukokuuta asti. Avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16.