Espoon tuomiokirkko ja muut tuomiokirkkoseurakunnan tilat ovat nyt käytettävissä sateenkaariparien hääjuhliin.
Espoon tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto hyväksyi sateenkaariparien vihkimisen seurakunnan tiloissa.
Päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 9–7. Yksi seurakuntaneuvoston jäsenistä äänesti tyhjää.
Asiasta kertoo Espoon seurakunnat tiedotteessaan.
Espoon tuomiokirkkoseurakunta on Espoon seurakunnista suurin sekä alueensa ja jäsenmääränsä puolesta.
Seurakunnan alue käsittää yli puolet Espoon pinta-alasta ja jäseniä noin 45 000.
Muut Espoon seurakunnat – Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta, Tapiolan seurakunta ja Esbo svenska församling – eivät ole tehneet vastaavaa päätöstä.
Tiedotteen mukaan tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto keskusteli samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä Espoon tuomiokirkossa huhtikuussa.
Ennen asian varsinaista käsittelyä tiistaina seurakuntaneuvosto sai seurakunnan jäseniltä aloitteen tilojen avaamisen puolesta.
Aloitteen jättivät Johanna Tilus, Jaana Leppäkorpi, Antti Pohjolan-Pirhonen, Mia Stenius ja Nina Lehto. Heistä neljä jälkimmäistä on myös seurakuntaneuvoston jäseniä.
Aloitteen mukaan seurakunnan jäsenet eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, jos toiset kihlaparit saavat varata kirkon vihkimistä varten ja toiset eivät.
Aloite toteaa, että parit ovat eriarvoisessa asemassa myös maantieteellisesti. Useat seurakunnissa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja muualla Suomessa kirkkotilat ovat käytössä vihkimiseen kaikille pariskunnille.
–Samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä on tullut suuri ja periaatteellinen tasa-arvon mittari, sanoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Ari Paavilainen tiedotteessa.
– Espoon seurakunnissa on lukuisia pappeja, jotka käyvät vihkimässä espoolaisia pareja muualla pääkaupunkiseudun seurakunnissa. Tässä valossa Espoon seurakuntien aikaisempi linjaus näyttäytyy ongelmallisena tasa-arvon kannalta, Paavilainen huomauttaa.
Paavilaisen mukaan kirkossa keskustellaan usein siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Taustalla vaikuttaa hänen mukaansa yhtenäiskulttuuri, jonka mukaan voidaan tarkasti rajata mikä on oikeaa kristillisyyttä ja mikä ei.
– Käytännössä seurakunnan jäsenten tapa olla kristitty on kuitenkin hyvin moninainen, Paavilainen huomauttaa tiedotteessa.
Paavilaisen mukaan Espoon tuomiokirkon avaaminen on merkittävä päätös.
– Joidenkin seurakuntalaisten yhdenlainen kristillisyyden käsitys ei saa tarkoittaa toisenlaisten tapojen kieltämistä. Perinteisten kristillisten käsitysten turvallinen olemassaolo tarkoittaa käytännössä myös uusien ja toisenlaisten tapojen olemassaolon sallimista.
Aiemmin seurakuntien tilat ovat olleet käytettävissä sateenkaariparien vihkimiseen liittyvään rukoushetkeen.