Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HäSa: Ennätysmäärä naisia epäiltynä seksuaalirikoksista – raiskauksissa uhrikin on yleensä nainen

Viime vuonna poliisin tietoon tuli 162 seksuaalirikosepäilyä, joissa epäilty tekijä oli nainen. Määrä on korkein ainakin kymmeneen vuoteen, kertoo Hämeen Sanomat.

Lehden poliisilta saamat tilastot ulottuvat vuoteen 2012.

Rikosseuraamuslaitoksen psykologi Nina Nurminen kertoo lehdelle, että suhtautuminen seksuaalirikoksiin on viime vuosina muuttunut ja se on mahdollisesti madaltanut ilmoituskynnystä. Silti vain pieni osa rikoksista tulee viranomaisten tietoon.

Viime vuonna naisten tekemistä seksuaalirikosepäilyistä 90 liittyi lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

– Naisissa on sekä itsenäisiä tekijöitä, jotka toimivat yksin sekä heitä, jotka toimivat yhdessä kumppanin kanssa. Miehet harvoin toimivat yhdessä.

Nurmisen mukaan osassa lapsen hyväksikäyttötapauksista tekijä kokee olevansa romanttisessa suhteessa uhrin kanssa.

Naisten tekemissä raiskauksissa uhri taas on useimmiten toinen nainen.

– Tekijällä on usein taustalla päihde- ja mielenterveysongelmia, Nurminen kertoo.

Vankilanjohtaja Tuomo Kärjenmäki Hämeenlinnan vankilasta kertoo Hämeen Sanomille, että seksuaalirikoksista tuomittujen sijoittelussa on omat haasteensa.

– Vankien joukossa ei perinteisesti hyväksytä esimerkiksi lasten hyväksikäytöstä tuomittuja.

Nina Nurminen toteaa, että naisten tekemät seksuaalirikokset, erityisesti lapsiin kohdistuvat, ovat edelleen aikamoinen tabu.

– Toivon, että asenneilmastossa olisi tapahtumassa sellainen muutos, että potentiaaliset tekijät uskaltaisivat hakea apua jo ennen kuin jotain tapahtuu.