Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kehä I:n solmukohtaan sovitellaan isoa 48 miljoonan euron eritasoliittymää Espoossa – "Yhteiskuntataloudellisesti kannattava"

Espoo suunnittelee rakentavansa uuden eritasoliittymän Kehä I:n, Kalevalantien ja Maarintien risteykseen.

Kyseessä on ruuhkainen solmukohta, joka toimii pääväylänä kehätieltä Tapiolan pohjoisosiin osiin tultaessa.

Jatkossa liikenne risteyksessä on lisääntymässä entisestään, sillä likellä sijaitseva Otaniemen kampusalue on kasvamassa entistä monipuolisemmaksi kaupunginosaksi.

Liikennettä Kehä I:llä voi lisätä myös Helsingin suunnittelema satamatunneli Länsisatamasta Länsiväylälle, josta autot ohjautuisivat lopulta kehätielle.

Tällä hetkellä risteyksessä on liikennevalo-ohjaus.

–  Se on järjetöntä sekä tielläliikkujien ajankäytön että liikenteen päästöjen kannalta, kommentoi projektinjohtaja Antti Mäkinen Espoon kaupungin tiedotteessa.

Ruuhka-aikoina ja liikenneonnettomuuksien seurauksena jonot alueella venyvät jopa satojen metrien pituisiksi.

Maarinsolmuksi nimetyn alueen myllääminen ja uusi eritasoliittymä sujuvoittaisi suunnittelijoiden mukaan sekä henkilöauto-, bussi- että tavaraliikennettä Kehä I:llä, Kalevalantiellä ja Maarintiellä.

Liikkumisen arvioidaan muuttuvan entistä helpommaksi ja turvallisemmaksi myös kävelijöille ja pyöräilijöille.

Nykyinen kehätien ylittävä ylikulkusilta korvattaisiin pyöräily- ja jalankulkuyhteydellä. Kehätien voisi ylittää myös uuden eritasoliittymän kautta. Pohjois-eteläsuunnassa pääsisi pyöräilybaanaa pitkin Kalevalantien ali.

– Maarinsolmu on osa Pohjois-Tapiolan kehittämistä. Lähiympäristöön suunnitteilla olevista asuintaloista pääsisi jalkaisin kehätien yli suoraan raidejokerin pysäkille, Mäkinen visioi tiedotteessa.

Eritasoliittymän kustannukseksi arvioidaan noin 48 miljoonaa euroa.

Hinnakkuudestaan huolimatta hanke olisi suunnittelijoiden mukaan yhteiskuntataloudellisesti kannattava ja sen hyötysuhde olisi 2,1.

Hyötyjä tulisi, kun ruuhkat ja onnettomuudet vähenisivät. Niistä aiheutuu laskennallisesti vuosittain 2–3 miljoonan euron kustannukset. Luku pohjaa Väyläviraston laskelmiin.

.

Aluearkkitehti Sampo Sikiön mukaan Maarinsolmun ympäristö on tulvariskialuetta, ja meritulvia ja runsaiden sateiden aiheuttamia tulvia nousee kehätielle ja lähialueen kaduille toistuvasti.

– Tiealue suojataan tulvavesiltä ja viereiseen Hopealehto-puistoon tulee hulevesipainanne, joka viivyttää katualueilta valuvaa sadevettä, Sikiö suunnittelee.

Maisema- ja meluhaittoja on määrä vähentää laskemalla Kehä I:stä nykyistä alemmas.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Maarinsolmun kaavaehdotusta keskiviikkona 11. toukokuuta.

Kaavamuutoksella varataan eritasoliittymän tarvitsema alue sekä pikaraitiotievaraus. Lisäksi kaava-alueelle suunnitellaan puurakenteista 8-kerroksista kerrostaloa opiskelijoille.