Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maineikas taidekauppias lopettaa 55 vuoden uran jälkeen – Sven Hollming, 75, kertoo nyt, millä arvoilla liike-elämässä on voinut pärjätä kovinakin aikoina

Vaimon tuki on ollut vuosien varrella täysin korvaamatonta, sanoo Sven Hollming kuvailee. Rehellisyydestä liike-elämässä ei voi liioin tinkiä.

Aikansa kutakin, sanoo Sven Hollming, 75. Omistaja seisoo ryhdikkäästi Bulevardilla sijaitsevassa taidekaupassa. Miehen ympärillä on satoja tauluja: värikkäitä ja kauniita teoksia.

Hollming on viettänyt kaupassaan työpäivänsä viimeiset 55 vuotta. Nyt on kuitenkin tullut aika lopettaa, ansaittu eläke odottaa.

– Olen ollut periaatteessa eläkkeellä jo viimeiset kymmenen vuotta. Mutta tämä kauppa on ollut elämäntapa, hän kuvailee.

– Nyt haluan lähteä tekemään muita asioita.

Taidekauppa Hollming & Co. perustettiin Bulevardille vuonna 1954, eli 68 vuotta sitten.

Yrityksen perusti Hollmingin isä Väinö Hollming. Liike on yksi Helsingin vanhimmista yhä toiminnassa olevista taidekaupoista, ellei jopa vanhin.

Hollming ryhtyi työskentelemään isänsä kaupassa jo nuorena koulupäivien jälkeen. Varsinaiset työt hän aloitti vuonna 1968. Muutamaa vuotta myöhemmin hän ryhtyi osakkaaksi.

– Kävelin koulusta tullessa tästä ohi ja kävin katsomassa, onko joitain puhdetöitä tehtävänä, kuten kehystämistä, hän muistelee.

Nyt omat pojat ovat toisella alalla. Liikkeelle on haettu ulkopuolista yrittäjä viime vuoden lopulla tehdyn lopettamispäätöksen jälkeen.

– Yksi vakava ehdokas on vielä mukana.

Liikkeen valikoima on monipuolinen. Esillä on niin vanhaa kuin modernia taidetta. Tilaa on noin 84 neliötä.

– Hiukan vähemmän uutta ja pääasiassa vähän vanhempia teoksia, Hollming kertoo.

Länsiväylän sisarlehden Helsingin Uutisten vieraillessa paikalla käynnissä oli loppuunmyynti. Taulut lähtevät 30 prosentin alennuksella, kehykset 50 prosentin.

– Helmikuun vaihteessa ilmoitimme loppuunmyynnistä ikkunassa. Olemme myyneet todella hyvin, mutta tauluja riittää vielä myytäväksi.

Yhteensä liikkeessä ja varastoissa on tauluja jäljellä toista tuhatta.

55 vuoteen mahtuu paljon.

– Ylämäkiä ja alamäkiä, kaikennäköistä. Välillä on ollut todella vaikeaa ja välillä on mennyt todella hyvin, Hollming kertoo.

– Täällä on ollut kiva olla. Tietenkin, kun olen ollut täällä niin kauan, olen kasvanut sisälle tätä liikettä. Olen ikäänkuin osa sitä.

Korona-aikana kauppa hiljeni. Hollming ei saanut olla itse aluksi edes töissä, koska on yli 70-vuotias.

– Olen aina viihtynyt, kun on ollut asiakkaita. Kun on ollut hiljaisempia aikoja olen puhdetöinä tehnyt kehystämistä.

Joskus on ollut myös tilanteita, joissa myynti on ollut hiljaista, mutta laskuja on silti tullut.

– Silloin vaimo on sanonut, että jos nyt ei tule rahaa, niin joskus myöhemmin tulee. Asiat aina onnistuvat. Hän on myönteisin ihminen, jonka tunnen.

Vaimon tuki on ollut vuosien varrella täysin korvaamatonta, Hollming kuvailee.

Asiakkaat ovat harmitelleet liikkeen lopettamispäätöstä. Yksi heistä on nyt liikkeessä vieraileva Helsingin yliopiston professori David Inglis.

– Tuntuu surulliselta. Asian huomattuani ryntäsin tänne pian ennen kuin liike lopettaa, Inglis nauraa.

Mies on ostanut liikkeestä aikaisemmin taulun ja teki nyt uuden hankinnan.

– Toivon, että olisin käynyt täällä useammin, hän hymyilee.

Hollming kertoo, että asiakkaiden kanssa on kehittynyt vuosien varrella vahvoja siteitä.

Jos kaikki menee hyvin, taidekauppa jatkaa toimintaansa uuden yrittäjän kanssa.

Eläkepäivillä Hollmingin aika ei käy pitkäksi. Tehtävää riittää niin perheen – mukaan lukien lastenlasten – omakotitalon kuin mökinkin parissa.

– Asioita on turha murehtia etukäteen. Siinä menee vain hermot. Kannattaa katsoa tulevaisuuteen iloisilla mielin. Tulevaisuus tuo tullessaan sen, mitä tuo. Pahoja tai hyviä asioita. Toivon mukaan hyviä.