Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moottoritie vei kerralla yli 60 prosenttia liikenteestä ja koronakurimuksen lisäksi tuli 180 050 euron perintälappu – näin piskuinen huoltamo pärjää vanhalla 1-tiellä

Ahti ja Merja Norja aloittavat huoltamoyrittäjinä 30 vuotta sitten Haukanpesän Norjat avasivat 1-tien varteen vuonna 2010.

Kolmessa vuosikymmenessä Saukkola on tullut tutuksi Merja Norjalle, vaikka vielä joitain vuosia sitten hän ajoi Matkahuollon paketteja seudulla kartan ja navigaattorin avulla.

– Se oli aikaa, kun Saukkolan St1-huoltoasemalla oli myös Matkahuollon jakelupalvelut.

Huhtikuussa 2022 tuli kuluneeksi 30 vuotta, kun Merja ja puolisonsa Ahti ryhtyivät pyörittämään Essoa Nummi-Pusulan Saukkolassa, lähellä paikkaa, jossa sijaitsee nykyisen Lohjan maantieteellinen keskipiste.

Vuosiin mahtuu paljon toimintaa muokanneita päätöksiä, lakimuutoksia sekä ehkä yhtenä mainittavimpana liikennevirran siirtyminen 110-tieltä Helsingin ja Turun välille rakennetulle moottoritielle vuonna 2009.

Vilkkaampina aikoina vanhalla Ykköstiellä oli kulkenut 10 000–12 000 autoa vuorokaudessa.

– Yhdessä yössä liikenne vanhalla Ykköstiellä loppui. Olimme varautuneet sen vähenevän puoleen, mutta ehkä kolmannes jäi, muistelee Ahti Norja.

Se kolmannes oli tärkeä joukko.

– Lähiseutujen asukkaat ja mökkiläiset, Ahti Norja kiittää asiakkaitaan.

Jos Norjille yrittäjyys on palkitseva tapa elää ja tehdä työtä, huoltoasema keskellä kylää on muutakin kuin paikka tankata autoa. Se on infopiste sekä paikka aamukahville, lehdenluvulle, tuttujen tapaamiselle tai pikalounaalle. Asemalla on järjestetty muutaman kerran yksinäisille joulujuhlia ja kabinetissa yrittäjille aamukahvi tilaisuuksia ja erilaisia kokouksia.

– Kaikkea on näiden vuosien aikana kysytty, aina ratsastustuntien hintoja myöden, Merja Norja naurahtaa.

– Kerran joku kysyi ajo-ohjeita Järvenpäähän. Neuvoimme hänet Järvenpään-kylälle, mutta hän olikin menossa pääkaupunkiseudulle, Eelis jatkaa.

– Ja jos joku kanta-asiakas jättää tulematta, niin aika pian alkaa miettiä, onkohan hänelle sattunut jotain, Merja Norja sanoo.

– Ei täällä oikein muita kokoontumispaikkoja oikein taida ollakaan.

Vappuna kylällä juhlittiin naapuritontille valmistuneen uuden Salen avajaisia.

– Edellinen avattiin melko tarkkaan 39 vuotta aiemmin, Norja muistelee. Ennen huoltamoyrittäjäksi ryhtymistään hän ennätti työskennellä Salen edeltäjässä Nummen Sokoshallissa kahdeksan vuotta.

– Yleensä palvelujen keskittäminen on aina hyödyntänyt kaikkia toimijoita, hän pohdiskelee.

Asialla on kaksi puolta, sillä Oinolasta ja Nummelta palvelut ovat vähentyneet.

– 1980-luvun alkupuolella Oinolassa oli 15 asiointipistettä, muun muassa kolme kauppaa ja kolme pankkikonttoria. Nyt jäljellä on vain Saarelman puutarha, kun Salekin muutti tähän naapuriin.

Korona-aika rajoituksineen, kulutuskäyttäytymisen muutoksineen sekä kallistuneine kustannuksineen on ollut haastavaa. Kaikesta on selvitty hyvän ja työhönsä omistautuneen henkilökunnan avulla.

Keväällä 2021 tuli vielä päätös, että yksityiseen eläkekassa Viabekiin kuuluvat 360 huoltamoyrittäjää joutuvat maksamaan kaiken jo maksamansa toistamiseen.

Viabek oli laitettu selvitystilaan vuonna 2011, ja asetettu konkurssiin 2018.

Ahti Norjalta perittiin 180 050:a euroa.

– Viabekista tuli ennakkotapaus Suomessa. Toisen lain kohdan mukaan jo maksettuja eläkemaksuja ei voida periä uudelleen, toisen lainkohdan mukaan voi. Se oli oikeusmurha. EU:n ihmisoikeustuomioistuimelta on haettu tähän päätökseen valitusoikeuslupaa, mutta siihen voi mennä vielä vuosia, Norja sanoo vakavana.

Moni huoltamo lopetti tai ajautui päätöksen takia konkurssiin. Norjat välttivät konkurssin, mutta samoin aikoihin Norja sai lievän aivoinfarktin.

Mikä on saanut jatkamaan?

– Kai tästä työstä sitten todella tykkää, Ahti Norja virnistää.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Länsi-Uusimaa-lehdessä.