Nälkäiset karhut heräilevät talviunilta – Näillä ohjeilla pidät ne loitolla pihapiiristäsi

Pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä ja etsivät ravintoa ihmisten asumusten tuntumasta. Suomen Riistakeskus kertoo, miten karhun vierailuja pihapiirissä voidaan ennaltaehkäistä.

Paras tapa ennaltaehkäistä karhujen pihavierailut on poistaa niitä houkutteleva ravinto. Karhulla on erinomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää pienetkin ravintokohteet tehokkaasti. Pihaympäristön siivous ja tarkistaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen karhujen pesästä nousua.

Riistakeskus muistuttaa tiedotteessa, että jos karhu vierailee pihassa, se tulee häätää pois mahdollisimman nopeasti. Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta esimerkiksi kolistelemalla tai huutamalla. Jos karhu ei poistu tai se aiheuttaa uhkaa, pitää soittaa hätänumeroon 112.

Kaikki karhuhavainnot kannattaa ilmoittaa alueen petoyhdyshenkilölle. Erityisen tärkeitä ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella. Luonnonvarakeskuksen arvio karhujen kokonaismäärästä ennen metsästyskautta 2022 on 2 250–2 400 yksilöä.

Nämä ohjeet on hyvä pitää mielessä karhualueella

Lopeta lintujen talviruokinta ajoissa ja siisti ruokintapaikka.

Suojaa kotieläinten ruoat siten, etteivät ne ole karhun ulottuvissa.

Siirrä roska-astia ja kompostori karhun ulottumattomiin. Vältä ruokajätteiden laittamista roska-astiaan.

Älä hautaa jätteitä pihapiiriin.

Älä pidä pienpetohaaskaa pihapiirin lähettyvillä.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut