Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ison datakeskuksen vaatimat valokaapelit saivat jo luvat – tänne niitä vedetään

Kirkkonummen kaikkien aikojen suurimman investointihankkeen valmistelutyöt ovat jo pitkällä. Datakeskuksen vaatimia järeitä tietoliikenneyhteyksiä on suunnitellut Espoonlahden kautta.

Aluehallintovirasto on antanut valmisteluluvan DNA Oyj:lle valokaapeliyhteyksien rakentamiseen Espoosta Kirkkonummelle Espoonlahden merenpohjaa pitkin.

DNA on suunnitellut neljää tietoliikennekaapelia Kolabackenin datakeskukseen merenlahden kautta.

Datakeskus on Fortumin ja EKE-yhtiöiden suurhanke, jossa yhteistyökumppani on Microsoft. Vastaavanlainen hanke on myös Espoon Hepokorvessa.

Kirkkonummen kunta on hyväksynyt datakeskuksen alueelle uuden asemakaavan, joka ei ole vielä lainvoimainen, koska siitä on valitettu.

Datakeskuksen suunnittelutyöt ovat jo olleet käynnissä jonkin aikaa. Alueen katuja ja infraa suunnitellaan sekä sähkövoimalinjaa Espoon Mankista.

Aluehallintovirasto on antanut DNA:lle luvan tehdä valmistelutöitä Espoonlahden rannoilla tietoliikennekaapeleita varten.

Luvan myötä yhtiö voi jo alkavana kesänä rakentaa kohteita rannoilla, joissa valokaapeliyhteydet nousevat ylös merenpohjasta. Kyse on lähinnä pienimuotoisten liityntäkaivojen rakentamisesta.

Jos hanke ei jostain syytä toteudu, on kohteet rannalla ennallistettava. Varsinainen vesioikeudellinen lupa kaapeleiden laskemiseen Espoonlahden pohjaan ei ole vielä lainvoimainen.

Hankkeen tarkoituksena on datakeskuksen tietoliikenneyhteyksien toimintavarmuuden parantaminen.

DNA aikoo rakentaa varmennetut valokuitukaapeloinnit datakeskuksen konesaliin.

Varmentavia toisistaan erillisiä kaapelointeja rakennetaan neljästä kuuteen kappaletta, joista kaksi rakennetaan merialueen kautta.

Kummankin reitin pituus merialueella on noin 1,2 kilometriä.

Optisessa kuitukaapelissa ei kulje virtaa, eikä siitä aiheudu sähkömagneettista säteilyä.