Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilastokeskus: Suomi toi 34 prosenttia energiastaan Venäjältä vuonna 2021 – Maakaasussa arvioitu osuus on 92 prosenttia

Venäjältä tuotu energia kattoi 34 prosenttia Suomen energian kokonaiskulutuksesta vuonna 2021, selviää Tilastokeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen laskelmista. Maakaasun kohdalla osuus oli odotetusti kaikkein korkein: arviolta 92 prosenttia.

Fossiilisen öljyn kohdalla osuus oli 67 prosenttia ja hiilen 52 prosenttia. Osuudet selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Uusiutuvissa energialähteissä Venäjän osuus on luonnollisesti paljon pienempi. Ainoastaan puupolttoaineiden kohdalla on tuontia Venäjältä. Suomessa vuonna 2021 käytetyistä puupolttoaineista venäläistä alkuperää oli 13 prosenttia.

Ydinenergian käytöstä Venäjän tuonnin osuus viime vuonna oli 36 prosenttia. Sähkön nettotuonti vaihtelee voimakkaasti vuodesta toiseen – vuonna 2021 Venäjän osuus siitä oli 51 prosenttia.

– Venäjän tuonnin osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta on merkittävä, eikä sen korvaaminen ole helppoa, koska monet muutkin maat haluavat korvata venäläisen tuontienergian. Toimiin on kuitenkin jo ryhdytty ja on mielenkiintoista nähdä, miten alas Venäjän osuus laskee tänä vuonna, Tilastokeskuksen yliaktuaari Ville Maljanen sanoo tiedotteessa.

Venäjältä tuodun energian osuuden laskeminen energian kokonaiskulutuksesta ei ole aivan yksinkertaista ja siihen liittyy epävarmuuksia sekä oletuksia. Suomeen esimerkiksi tuodaan Virosta maakaasua, josta osa on alun perin peräisin Venäjältä, ja öljytuotteita taas Suomi myös vie eteenpäin muihin maihin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi Ylen haastattelussa 2. toukokuuta, että on täysin mahdollista, että Venäjä katkaisee kaasukaupan Suomeen toukokuun lopulla.

Syynä olisi se, että Suomi kieltäytyy maksamasta maakaasusta Venäjän määräämällä tavalla. Seuraava kaasuerä Venäjältä Suomeen tulee maksuun kuluvan kuun lopulla.

Lintilä sanoi Suomen varautuvan yhdessä Viron kanssa kelluvan kaasuterminaalin vuokraamiseen.

– Sen lisäksi meillä on pohdinnassa pidemmänkin aikavälin LNG-ratkaisuja, ministeri kertoi Ylelle.