Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alakoululaisetkin alkoivat "vapettaa", ja ilmiöön voi liittyä uhkailua ja ryöstäjä

Savukkeita ja makunesteitä hankitaan pimeästi. Kaupantekoon voi liittyä uhkailua ja ryöstöjä.

Sähkötupakan käyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa.

– Olemme saaneet tätä viestiä opettajilta, vanhemmilta, mutta ennen kaikkea nuorilta itseltään, kertoo ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava Tiina Hörkkö Helsingin nuorisopalveluista.

Ennaltaehkäisevä päihdetyö tiedotti sähkötupakan eli vapen käytön haitallisuudesta sekä siihen liittyvistä lieveilmiöistä koululaisten huoltajia viestijärjestelmä Wilman kautta. Tiedote oli suunnattu 5.–9.-luokkalaisten vanhemmille.

Nuorimmat sähkötupakan käyttäjistä ovat alakouluikäisiä.

– Halusimme tiedottaa ilmiöstä koska sillä on valtava vaikutus, miten sähkötupakan käyttöön kotona suhtaudutaan. Toivomme, että vanhemmat kieltäisivät rohkeasti sen käytön.

Hörkkö neuvoo vanhempia ottamaan asian keskusteluun lasten ja nuorten kanssa.

– Lapselta voi kysellä: mitä ajattelet sähkötupakasta? Oletko kuullut joidenkin polttavan? Yhdessä voi tutkia, mitä sähkötupakka pitää sisällään.

Kaverisuhteiden korostuessa päidekokeiluihin ajaa usein virheellinen käsitys siitä, että kaikki muutkin käyttävät päihteitä.

Sillä on valtava vaikutus, miten kotona suhtaudutaan.

– Näin ei todellakaan ole tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan.

Sähkösavuke on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi. Savukkeita on kertakäyttöisinä sekä että ladattavina.

Sähkösavuke ei sisällä tupakkaa eikä sen käytössä tapahdu palamisreaktiota, kuten savukkeiden poltossa. Sähkösavukenesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. Nesteissä voidaan käyttää myös erilaisia makutiivisteitä.

Suomessa sähkösavukkeisiin saa myydä ainoastaan maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä. Sähkösavukkeiden myyminen alle 18-vuotiaalle on kiellettyä.

– Käytännössä makunesteitä on kuitenkin helposti saatavilla esimerkiksi nuorten suosiman Snapchatin kautta, Hörkkö kertoo.

Hörkön tuntuma on, että valtaosa alaikäisten parissa liikkuvista nesteistä on tilattu ulkomailta.

– Silloin käyttäjä ei välttämättä tiedä, mitä tuote sisältää.

Komisario Katja Nissinen kertoo, että poliisille sähkösavukkeiden suosio nuorten parissa on näkynyt pääasiassa kouluista tulevina kyselyinä. Koulujen järjestyssäännöt mahdollistavat sähkösavukkeiden takavarikoinnin.

Julkisilla paikoilla poliisi tapaa alaikäisiä tupruttelijoita harvoin.

Käyttäjä ei välttämättä tiedä, mitä tuote sisältää.

– Eihän alaikäiset tule poliisin eteen polttamaan.

Välittäminen tapahtuu pääasiassa sosiaalisen median kautta, samoin kaupanteon yhteydessä tapahtuva uhkailu tai ryöstöt. Nekin jäävät poliisilta usein piiloon.

Tammikuussa Snapcahatissa sovittu sähkötupakkakauppa päätyi hengenvaaralliseen puukotukseen sunnuntai-iltapäivänä Tapaninvainion pientaloalueella. Tapaus on etenemässä syyteharkintaan. Sekä tekijä että uhri olivat 16-vuotiaita.

Malmin peruskoulun rehtori Lasse Latomäki kertoo, että muutama yläkoulun oppilas on jäänyt kiinni sähkötupakan poltosta. Tämä on aiheuttanut tarvikkeiden takavarikoinnin, ilmoituksen kotiin ja kurinpidollisia toimia.

Hiidenkiven peruskoulun rehtori Janika Salo kertoo, että huhuja sähkötupakoinnista on ollut, mutta kukaan ei ole jäänyt kiinni polttelusta. Huoltajilta on myös tullut yhteydentottoja aiheesta.

Hörkkö toteaa, että sähkötupakan käyttöä on vaikeampi havaita kuin tavallisen tupakan, joka jättää tupakoitsijan sormiin ja vaatteisiin hajun.

Hörkkö arvioi, että hajuton tai makunesteiden käytön vuoksi jopa hyvältä tuoksuva ja maistuva sähkötupakka luo illuusion, että kyseessä on puhdas tuote. Todellisuudessa näin ei ole, vaikka kyse onkin miedosta päihteestä.