Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vakava tulehdus vei Luukakselta, 16, näön, puheen ja liikuntakyvyn vauvana – tällaista on omaishoitajan arki Kyntäjän perheessä 423,61 euron kuukausikorvauksella

Osalle omaishoitajista maksetaan jatkossa enemmän. Dorota Kyntäjälle maksetaan alinta palkkiota.

Koivukylässä asuvan Dorota Kyntäjän ja hänen miehensä Juhon elämä muuttui perusteellisesti 16 vuotta sitten. Dorota Kyntäjän vatsassa kasvoi perheen esikoinen, Luukas. Odotusaika sekä synnytys sujuivat hyvin ja perhe kotiutui parin päivän päästä sairaalasta. Vanhemmat opettelivat uutta arkea, kunnes kaikki romahti.

– Luukas sai infektion, aivokalvontulehduksen. Hän oli vasta seitsemän päivän ikäinen, Dorota Kyntäjä kertoo.

Vastasyntyneen aivoille virus ehti tehdä nopeasti tuhoa, joka ei ollut korjattavissa.

– Aivot menetettiin melkein kokonaan, äiti kertoo.

Tapahtuneesta alkoi elämä, jossa huolta, surua ja unettomia öitä on ollut paljon.

Virus vei Luukakselta näkökyvyn. Poika ei myöskään koskaan oppinut kävelemään, istumaan tai puhumaan. Luukas kommunikoi ääntelemällä.

– Tiedämme eri äänenpainoista mistä on kyse, onko nälkä vai väsymys.

Äiti hoiti Luukasta kotona aluksi äitiys- ja vanhempainrahan turvin. Omaishoitajapäätöksen Kyntäjä sai, kun Luukas oli neljän vuoden ikäinen.

Onneksi miehelläni on hyvä työ.

Dorota Kyntäjä

Vantaalla otettiin toukokuun alussa käyttöön omaishoidon tuen kolmas hoitopalkkioluokka, joka on suuruudeltaan 1553,20 euroa. Vantaalla ensimmäinen palkkioluokka on 423,61 euroa ja toinen palkkioluokka 847,22 euroa.

Omaishoidon tukea koskevan lain mukaan palkkion taso määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden mukaan.

Kyntäjälle on maksettu alinta palkkiota. Kyntäjän mukaan hän ei ole ollut oikeutettu suurempaan korvaukseen, koska Luukas on käynyt päivähoitoa ja koulua eli on osan päivää pois kotoa.

– Palkkio on sama myös kesälomilla, kun hoidamme Luukasta ympäri vuorokauden. Olen ihmetellyt miksi lomahoidosta ei saa korvauksia? Onneksi miehelläni on hyvä työ. Muuten emme olisi mitenkään selvinneet taloudellisesti, hän toteaa.

Kyntäjä on tehnyt kääntäjän töitä kotonaan oman jaksamisen mukaan.

– Luukas valvottaa joka yö. Lisäksi Luukas on laitettava kouluun ja otettava vastaan. Hän ei pärjää hetkeäkään yksin.

Perhe on saanut kaupungilta hiljattain tukea hoitoavun muodossa, ja Luukaksen kanssa on öisin ulkopuolinen hoitaja 12 yötä kuukaudessa. Loput öistä jäävät äidin valvottaviksi.

– Tämä apu on auttanut jaksamaan ja olen harkinnut, jos pystyisin välillä tekemään myös tulkin töitä, Puolasta kotoisin oleva Kyntäjä kertoo.

Kolmas eli kallein palkkioluokka on ollut Vantaalla käytössä aiemmin, mutta se lakkautettiin 2016. Vantaan ja Keravan hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö sanoo muutoksen olevan tarpeellinen ja yksi askel kohti yhteisiä toimintatapoja Keravan kanssa.

Aronkydön mukaan kolmannen palkkioluokan avulla yhä useampi voi jäädä omaishoitajaksi ja näin säästetään laitospaikkoja. Vantaan vanhus- ja vammaispalveluiden palvelupäällikkö Aila Halonen arvioi kolmannen palkkioluokan saavan Vantaalla 10–20 omaishoitajaa.

Keravalla korkein eli kolmas palkkioluokka on ollut käytössä vuodesta 2010. Keravan Arjessa selviytymistä tukevien palveluiden johtaja Raija Hietikon mukaan palkkioluokkaan oikeutettujen määrä kaikkien omaishoidon tuen piirissä olevien asiakkaiden kohdalla on vaihdellut vuosittain noin 4–10 henkilön välillä.

– Hoitoryhmään kuuluvat henkilöt tarvitsevat runsaasti vaativaa, joskus jopa laitoshoitoa vastaavaa ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa. Hoitotyö edellyttää ympärivuorokautista työpanosta. Hoitaja ei voi olla kokoaikaisesti eikä säännöllisesti töissä, Hietikko kertoo.

Kyntäjän perhe on hoitanut Luukaksen kotona lähes koko 16 vuoden ajan. Voimavaroja elämään ovat Kyntäjälle tuoneet perheen neljä muuta lasta, Luukaksen pienemmät sisarukset.

– Vaikka tämä on raskasta, haluamme pitää Luukaksen kotona niin kauan kuin pystymme. Hän on kuitenkin oma lapsi, äiti sanoo.

Kyntäjän perheen tilanteesta kertoi ensin Vantaan Sanomat.