Lakkoilijat avautuvat Espoon päiväkotien hälyttävästä tilanteesta – "Pitäisi olla suuri huoli"

Kaksikymmentä vuotta Espoon kaupungin päiväkodeissa työskennelleet varhaiskasvatuksen opettajat kertovat, miksi ovat lakossa.

Varhaiskasvatuksen opettaja Hanna Mäkiaho Espoon Suviniityn päiväkodista on pukenut tällä viikolla OAJ:n lakkovahdin liivit ylleen. Kunta-alan lakko sulki tiistaina valtaosan kaupungin päiväkodeista. Kiinni on myös vuorohoitoa tarjoava Suviniityn päiväkoti.

– Taistelemme lasten oikeudesta laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja perheen tukeen, Mäkiaho sanoo.

Mäkiahon mukaan laadukasta varhaiskasvatusta on mahdotonta tarjota, koska koulutettua henkilökuntaa ei ole riittävästi.

Espoossa on noin 400 pätevän varhaiskasvatuksen opettajan vaje.

– Kunnissa pitäisi olla suuri huoli, miksei pätevää henkilökuntaa saada. Miksi meidän pitää käydä taistelua työkavereiden puolesta? Mäkiaho kysyy.

Mäkiaho kertoo olleensa edellisessä työpaikassaan päiväkodin ainoa pätevä varhaiskasvatuksen opettaja. Päiväkoti oli Espoon kaupungin ja siinä oli viisi ryhmää. Neljä ryhmistä toimi siis ilman pätevää opettajaa.

– Me emme tee pelkillä käsillä mitään, jos kädet eivät tiedä mitä tehdä. Teemme kasvatuspedagogista työtä. Työ on todella kaukana siitä, että istuisimme vain hiekkalaatikon reunalla.

Yksi syy henkilökunnan uupumiseen on Espoon nurinkurisesti toteuttama inkluusio, Mäkiaho kertoo. Mäkiaho on työskennellyt Espoon kaupungin päiväkodeissa yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Viimeisen viiden vuoden aikana erityisen tuen tarpeiset lapset on integroitu Espoossa lähipäiväkotien ryhmiin.

Kokonaisuudesta tuli niin raskas, että osa työkavereista lähti.

Hanna Mäkiaho, varhaiskasvatuksen opettaja

Mäkiahon mukaan lapset integroitiin ryhmiin vaikkei henkilökunnan osaamisesta ja kouluttamisesta ollut huolehdittu. Muille ryhmän lapsille tämä tarkoitti vähempää huomiota ja ohjatun toiminnan karsimista.

– Ryhmistä tuli haastavampia ja työmäärä lisääntyi. Kokonaisuudesta tuli niin raskas, että osa työkavereista lähti. Meidän olisi pitänyt ensin saada koulutusta. Kun pedagoginen ote hiipuu, ihmiset uupuvat.

Erityisen tuen tarpeisten lasten asema on harmittanut Mäkiahoa myös tällä viikolla lakkovahdin hommissa.

Kaupunki on linjannut, ettei erityistä tukea pystytä tarjoamaan lakon vuoksi.

– Puhutaan inkluusiosta, että kaikki ovat saman arvoisia, mutta nyt lakon aikana erityisen tuen lapset on käännytetty päiväkotien ovilta, Mäkiaho ihmettelee.

Lakossa on kyse pitkälti myös palkasta. Mäkiaho kertoo palkkansa olevan noin 2 600 euroa ilman lisiä.

Hän kokee, ettei yhteiskunta arvosta varhaiskasvatuksen opettajien työtä eikä näe työn merkitystä tuen tarpeessa olevien lasten ja perheiden auttamisessa, koska ei ole valmis maksamaan siitä.

– Vietämme paljon aikaa lasten kanssa ja olemme avainasemassa ohjaamaan ja hakemaan apua perheiden kanssa. Tämä vaatii motivoituneen henkilökunnan.

– Peruspalkan pitäisi alkaa kolmosella. Silloin palkka houkuttelisi ja pitäisi henkilöstön alalla. Prosenttikorotusten pitäisi olla myös jatkossa riittävän isoja, että palkka pysyisi kilpailukykyisenä.

Varhaiskasvatuksen opettajan Jarno Kivisen mukaan palkkaus on saatava kuntoon myös niin, että palkoissa olisi liikkumavaraa ylös päin. Tällöin työn haastavuus näkyisi haastavilla sosioekonomisilla alueilla työskentelevien palkoissa.

Kivinen on työskennellyt Suvelan päiväkodissa parinkymmenen vuoden ajan.

– Suvelan päiväkodissa ja Suur-Suvelan alueella on tehty pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä lasten suomen kielen tukemiseksi erilaisin innovatiivisin keinoin, Kivinen kertoo.

Työhön kuuluu myös palvelunohjausta eri tukimuotojen piiriin ja yhteistyötä lastensuojelun kanssa.

– Tällä hetkellä esimerkiksi kouluttamattomalla ja koulutetulla on sama peruspalkka. Tämä ei motivoi pitämään huippuja alalla, Kivinen sanoo.

Pula varhaiskasvatuksen opettajista haastaa Kivisen mukaan myös johtamisen. Kun lastenhoitaja joudutaan ottamaan opettajan paikalle, pelkkä perehdyttäminen ei riitä, vaan tarvitaan jo kouluttamista.

– Opettajien vaje näkyy. Pätevät lastenhoitajat tekevät opettajan tehtäviä. Tämä näkyy toisessakin päässä. Kummatkin joutuvat kipuilemaan.

Kivisen mukaan asia, millä parantaa alan vetovoimaa on myös työn merkittävyyden näkyväksi tekeminen.

– Tykkään tehdä lasten kanssa. Jokainen päivä on erilainen ja tykkään haasteista. Sitä kautta jaksaa, kun huomaa, mitkä keinot toimivat ja millä tavalla lapsen saa mukaan ja oppimaan.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut