Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-jäsenyyden kannatus on korkeammalla kuin koskaan – Enemmistö suomalaisista ottaisi Ukrainan EU:n jäseneksi

Suomalaisista 66 prosenttia suhtautuu Suomen EU-jäsenyyteen myönteisesti ja vain 15 prosenttia kielteisesti, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta. EU-myönteisyys on korkeinta koskaan Suomen jäsenyysaikana.

Kolme neljästä (74 %) pitäisi Suomen etuna, jos EU:lla olisi vahva, yhteinen ulkopolitiikka. 60 prosenttia katsoo, että EU:lla tulisi olla yhteinen puolustus. Suomalaiset eivät koe tavoitetta EU:n yhteisestä puolustuksesta vaihtoehtona tai kilpailevana ratkaisuna Natolle, sillä 72 prosenttia Nato-jäsenyyttä kannattavista kannattaa myös EU:n yhteistä puolustusta.

Suurin yksittäinen asennemuutos koskee Ukrainan EU-jäsenyyttä. Suomalaisista 59 prosenttia katsoo Ukrainan sopivan EU:n jäseneksi. Vain 13 prosenttia on eri mieltä. Ukrainan EU-jäsenyyttä kannattavien osuus on kasvanut 37 prosenttiyksikköä vuodesta 2016.

– EU-myönteisyyden uusi vankistuminen viittaa kiinnostavaan säännönmukaisuuteen: vaikka EU on viimeisten viidentoista vuoden aikana vaikuttanut ajelehtivan kriisistä toiseen, eivät kriisit näytä juuri horjuttaneen suomalaisten sitoutumista unionin jäsenyyteen. Epävakaissa oloissa EU nähdään Suomelle ankkurina, johon luotetaan ja turvaudutaan, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Tulokset perustuvat 2 074 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tutkimuksen tiedonkeruu on tehty Ukrainan sodan toisen ja kolmannen viikon aikana, 4.3.–15.3.2022. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa).