Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljän konsertin sarja vie sydänäänien ääreltä keskitysleirikokemuksiin – "Haluan kutsua kaikkia elävän taiteen äärelle", sanoo sarjan Espooseen suunnitellut Anni Haapaniemi

Tapiola Sinfonietta järjestää Kamarimusiikkia kappeleissa -konserttisarjan Tapiolan ja Olarin kirkoissa. Sarjan taiteellisesta suunnittelusta vastaa oboen äänenjohtaja Anni Haapaniemi. Konserteissa esiintyy Tapiola Sinfoniettan muusikoiden kamarimusiikkiyhtyeitä. Teemana on ihmisen elämä syntymästä kuolemaan.

– Elämän eri vaiheiden tutkiminen, on mielestäni aina ajankohtainen teema. Musiikki on aina ajankohtaista, koska sen on mahdollista liikuttaa tunteita, olkoonpa maailman tilanne millainen tahansa, Haapaniemi sanoo.

Haapaniemen mukaan konserttisarjan suunnittelu on ollut erittäin mielenkiintoista. Hänen lähtöajatuksenaan oli, miten musiikki kulkee mukanamme läpi elämän eri vaiheissa.

– Kirkot ja kappelit ovat usein elämämme tärkeimpien hetkien näyttämöitä; tukemassa, iloitsemassa ja koskettamassa. Ohjelmani on pohdinta siitä minkälaista musiikkia elämän läpi virtaa.

Konserttisarja tarjoaa siis elämänmuotoisen kaarroksen kehdosta hautaan ja vähän ylikin.

Moni taitelija on pohtinut, mitä kaikkea tapahtuu syntymän ja kuoleman välissä. Ja myös sitä, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen. Monet säveltäjät ovat luoneet musiikkia näistä pohdinnoista. Konserteissa näitä pohdintoja sanoittaa kirjailija Juha Itkonen.

Musiikki on arjen ylistystä.

Anni Haapaniemi

– Pidän todella paljon Juha Itkosen kirjoista. Hän kuvaa elämää eri kulmista koskettavasti. Pyysin häntä valikoimaan tuotannostaan konserttisarjan teemoihin sopivia tekstejä. Voi olla, että häneltä kuullaan myös uutta tekstiä ja uusia ajatuksia, Haapaniemi kertoo.

Haapaniemen mielestä on tärkeää, että Tapiolan Sinfoniettan muusikot pääsevät esiintymään myös pienemmissä kokoonpanoissa. Silloin jokaisen soittajan painoarvo on suurempi kuin isossa orkesterissa.

Sarjan ensimmäinen konsertti kuullaan Tapiolan kirkossa ja se on saanut nimekseen Sydänääniä. Ajatuksena on ollut lähteä liikkeelle hetkestä, jolloin uusi elämä on vasta hahmottumassa.

–Ihmisellä on kaksi sydäntä siinä vaiheessa, kun hän kantaa sisällään uutta elämää.

Tästä on kyse Kaija Saariahon teoksessa Je sens une deuxième coeur.

Konserttisarjan toisen osan teemana on Elämän koreus. Konsertin musiikki on romanttista ja tunteikasta. Konsertissa soi Robert Schumannin ja Felix Mendelssohnin musiikkia. Lisäksi kuullaan Missy Mazzolin minimalistinen Still life with Avalanche.

– Musiikki on arjen ylistystä. Tavoitteena on muistuttaa, että elämä voi olla hyvää sellaisenaan.

Kolmannen konsertin teema on Lopun alku, ja se kuullaan Olarin kirkossa.

Yksi kuultavista teoksista on J.S. Bachin Kantaatti BWV 82 "Ich habe genug". Solistina laulaa kansainvälisestikin hyvin kysytty baritoni Arttu Kataja.

– Onneksi hän ehti kaikilta kiireiltään mukaan laulamaan kanssamme, Haapaniemi iloitsee.

Tapiola Sinfoniettassa on useita barokkimusiikista kiinnostuneita muusikoita. Barokkisoittimilla on iso rooli Lopun alku -päätöskonsertissa, jonka teemana on ikuisuus. Silloin kuullaan Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartetto.

– Tämä teos on sävelletty keskitysleirillä ja valitettavasti se on tänäänkin hyvin ajankohtainen.

– Nyt, kun saamme taas järjestää tapahtumia, haluan kutsua kaikkia teitä elävän taiteen äärelle. Tulkaa, iloitaan elämästä, musiikista ja kohtaamisista.