Sosiaali- ja terveysministeriön tiistaina julkaiseman rahapelipoliittisen ohjelma läpileikkaava tavoite on varmistaa, että rahapelijärjestelmä ehkäisee ja vähentää haittoja tehokkaasti eivätkä rahapelituotot ohjaa suomalaista rahapelipolitiikkaa.
– Samalla on tarkoitus vähentää järjestelmän ulkopuolisten rahapelien saatavuutta ja saavutettavuutta, johtaja Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä lisää ja tarkoittaa järjestelmällä Veikkaus Oy:tä, jolla on Suomessa yksinoikeus rahapelitoiminnan järjestämiseen.
Sisäministeri Krista Mikkonen toteaa, että arpajaislain uudistus, joka astui voimaan vuoden 2022 alussa, on yksi väline rahapelihaittojen torjunnassa. Nyt julkaistulla ohjelmalla puolestaan määritetään laajasti tulevaisuuden suuntaviivoja rahapelihaittojen ehkäisylle ja vähentämiselle.
Ohjelman tavoitteena on myös varmistaa, että rahapeliongelmat tunnistetaan entistä paremmin sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä parantaa palveluiden laatua ja saatavuutta. Lisäksi pyritään ehkäisemään ja vähentämään peliriippuvuuteen liittyvää itsetuhoisuutta sekä ylivelkaantumista.
Digitalisoituminen on pelihaittojen ehkäisyn ja vähentämisen kannalta sekä haaste että mahdolli-suus. Yhtenä haasteena on yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolinen digitaalinen pelitarjonta. Toisaalta digitalisoituminen mahdollistaa esimerkiksi tunnistautuvan pelaamisen ja siihen liitettävien pelirajoitusten kehittämisen. Myös apua pelihaittoihin haetaan yhä useammin sähköisistä kanavista.
Noin kolmella prosentilla suomalaisista on rahapeliongelma ja 11 prosenttia pelaa riskitasolla (THL 2019).