Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ehdottomasti raadollisin esimerkki" – Riikka Purra kertoo, miksi valmiuslaki uhkaa Suomen turvallisuutta ja miksi puolueen kannatus notkahti

Riikka Purra haluaa estää Venäjää käyttämästä siirtolaisia pelinappuloina Suomea vastaan.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mielestä Suomen tulisi varautua paremmin Venäjän mahdollisiin reaktioihin.

Venäjän pelätään reagoivan Suomen Nato-jäsenyyshakemukseen.

– Monella eri sektorilla tähän toki varaudutaan ja valmistaudutaan myös siihen, että Venäjän reaktio on erityisen paha, Purra sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi rajaturvallisuudessa valmistautuminen ei ole lainkaan sitä, mitä sen pitäisi olla.

– Viittaan tässä tietenkin valmiuslain muutosesitykseen, joka on täysin torso. Muutospykälistä jätettiin pois se olennaisin, joka olisi antanut rajavartijoille mahdollisuuden pysäyttää vihamielisessä tarkoituksessa vyörytetyt siirtolaiset meidän rajoilla.

– Tämä on ehdottomasti raadollisin esimerkki siitä, että kaikkea mahdollista varautumista ei ole tehty, ja olen hyvin skeptinen sen suhteen, kyetäänkö tekemäänkään.

Kirkkonummella asuva Purra on johtanut perussuomalaisia nyt kahdeksan kuukautta.

Purra kertoo, että itse puheenjohtajan työssä ei ole tullut suuria yllätyksiä, sillä hän seurasi läheltä edellistä puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa.

Haasteet eivät niin sanotusti lopu.

– Kuten ennen puheenjohtajaksi valintaa totesin, itselläni ei ole mitään romanttisia käsityksiä siitä, mitä tämä homma on, ja sikäli mikään ei ole yllättänyt. Kokonaisvaltainen työ. Haasteet eivät niin sanotusti lopu.

Yllätys oli Venäjän käynnistämä laajamittainen hyökkäyssota.

– En olisi toivonut ja uskonut, että kansainvälisessä politiikassa ja Suomen turvallisuuspolitiikassa joudutaan käsittelemään tällaisia asioita.

Perussuomalaisten kannatus oli viime syksynä Ylen puoluekannatusmittauksissa 18 prosentin tuntumassa.

Tuoreimmassa toukokuun mittauksessa kannatus oli 14,6 prosenttia. Mittauksen suurin puolue oli toinen oppositiopuolue kokoomus 24,1 prosentin kannatuksella.

Riikka Purra näkee perussuomalaisten laskuun ja kokoomuksen nousuun useita syitä.

– Tilanne, jossa korostetaan yhtenäisyyttä ja jossa ei ole mahdollista erottautua, on toki oppositiopuolue perussuomalaisille haasteellinen. Kuten olen todennut, Natolla ei pidä mielestäni oppositiopolitikoida.

Purra jakaa tutkijoiden arvion siitä, että pitkään Nato-jäsenyyttä kannattanut kokoomus on hyötynyt Nato-keskustelusta.

– Se on antanut kokoomukselle osin kohtuutontakin etumatkaa, mutta ero todennäköisesti tasaantuu, kun kaikki puolueet, ehkä yhtä lukuun ottamatta, ottavat myönteisen Nato-kannan, Purra sanoo.

Hän muistuttaa myös, että kokoomuksella on takanaan kaksi vaalivoittoa.

– Yleensä politiikassa edetään niin, että kun saa voittoja, niitä saa lisää, ja kun saa tappioita, niitäkin saa lisää.

Purra ei lähde kommentoimaan sitä, onko hänen oma panoksensa tai persoonansa vaikuttanut perussuomalaisten gallupkannatuksen laskuun.

Purra ennakoi, että kevään 2023 eduskuntavaalien tulokseen vaikuttaa se, mistä asioista vaalien alla puhutaan.

– Emme tiedä, mitä seuraavat viikon ja kuukaudet tuovat tullessaan. Mikäli kaikki menee hyvin, politiikassa nousee vähitellen esille muitakin teemoja kuin turvallisuuspolitiikka.

Ja sitä Purra ja perussuomalaiset odottavat.

– Linjamme oleellisin asia on se tärkeysjärjestyksen muuttaminen. Eli keskitytään oleelliseen suomalaisen kannalta ja luovutaan toissijaisesta, Purra linjaa.

Toissijaisia asioita ovat hänen mukaansa esimerkiksi maahanmuutto, ilmastopolitiikka, EU-politiikka ja kehitysapu.