Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Legendaarinen lähiö Tallinnassa täyttää 60 vuotta – isoäidin wc-pönttö pääsi näyttelyyn

Tallinnan ensimmäinen lähiö Mustamäe rakennettiin vuosina 1962–1973. Tänä vuonna tämä noin 65 000 asukkaan kaupunginosa viettää 60-vuotisjuhliaan.

Asiasta kertoo Tallinna24.

Juhlavuoden kunniaksi Mustamäellä sijaitsevassa kulttuurikeskus Kajassa on avautunut lähiön alkuvuosien arkea esittelevä näyttely, jonne on rakennettu kaupunginosalle tyypillinen kerrostalokaksio. Useimmat Mustamäen asuintaloista ovat nimittäin rakennusajalleen tyypillisiä viisi- tai yhdeksänkerroksisia betonielementtirakenteisia kerrostaloja.

Suurin osa esineistä ja huonekaluista, joilla näyttelyssä esillä oleva kaksio on sisustettu, on saatu lahjoituksina Mustamäen asukkailta. Joitakin tavaroita, kuten aikakauden tapetteja ja legendaarisia Norma-purkkeja jouduttiin etsimään nettihuutokaupoista.

– Saniteettitilojen kalusteiden, kuten wc-pöntön, löytäminen oli iso ongelma. Lopulta etsinnässä minua auttanut kollega päätti, että hänen isoäitinsä asunto kaipaa pientä piristystä ja aloitti siellä remontoinnin, jotta saimme näyttelyyn tarvittavat esineet, Mustamäen kaupunginosahallituksen kulttuuriasiantuntija Aleksandra Lorvi kertoi Viron yleisradion haastattelussa.

Yleensä toisten kodeissa ei ole suositeltavaa availla kaappeja ja tutkia niiden sisältöä, mutta kulttuurikeskus Kajan näyttelyssä niin suorastaan kehotetaan tekemään. Näyttelyn rakentajat ovat nähneet erityistä vaivaa, jotta asunto myös tuoksuu sellaiselta kuin pitää. Niinpä keittiöstä leijuu kilohailin tuoksu ja kylpyhuoneessa tuoksuu 1960-luvun mansikkasaippua.

Mustamäen lähiön juhlanäyttely on avoinna kulttuurikeskus Kajassa 4. joulukuuta 2022 saakka. Sisäänpääsy näyttelyyn on ilmainen kaikille.