Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punaruskeaksi värjäytynyt merivesi ihmetyttää Espoossa – jäljet johtavat rakennustyömaalle

Rusehtavan punaiseksi värjäytynyt merivesi on herättänyt kummastusta Nokkalan satamassa.

Pursiseura Espoon Merenkulkijoita edustava ja satamassa paljon liikkuva Tom Wikberg on ihmetellyt muiden veneilijöiden kanssa ruskeaa vettä jo jonkin aikaa ja lähetti siitä kuvan Länsiväylään.

– Satama-altaaseen laskee hulevesiputki, ja ruskea aine tulee sieltä. Hetkittäin satama-allas oli aivan punaisen ruskea, Wikberg kertoo.

Wikberg kertoo olleensa yhteydessä Espoon ympäristökeskukseen.

– Sain vastauksen, että kyse on porauksesta tulevasta lietteestä. Ihmettelen, jos se luvallista, kun samaan aikaan esimerkiksi espoolaisille veneseuroille on hyvin tarkat säännöt siitä, mitä rannoilla saa tehdä, Wikberg ihmettelee.

Espoon ympäristönsuojelusta kerrotaan, että asiasta on jätetty useita yhteydenottoja. Espoon ympäristönsuojelu on kaupungin ympäristön- ja luonnonsuojelusta vastaava viranomainen.

Paikalla kävi perjantaina limnologi, jonka mukaan punainen vesi johtuu maalämpökaivojen porauksesta Matinlahdenrannan puolella. Maalämpökaivojen porauksessa syntyy punaista kivipölyä, jonka sekoittuessa veteen muodostuu lietettä. Liete kulkeutuu hulevesiviemäriä pitkin mereen. Liete ei ole vaarallista, mutta sen aiheuttama sameus haittaa ympäristönsuojelun mukaan kaloja ja vesikasveja.

Ympäristönsuojelun limnologi Johanna Airola kertoi Länsiväylälle perjantaina, että maalämpökaivojen porauksesta vastaavaan toimijaan on oltu yhteydessä ja edellytetty parempaa pölyn käsittelyä. Airolan mukaan paikalla onkin otettu käyttöön parannettu vesienkäsittely ja laskeutuskontti.

Venesataman värjäytymän poistuminen voi Airolan mukaan kuitenkin kestää jonkin aikaa.

Satamassa keskiviikkona ollut Tom Wikberg kertoo, että tilanne ei ole parantunut.

– Ruskeaa vettä purkautuu edelleen hulevesiviemäristä ja sataman vesi on pahan näköistä, ruskeaa ja sameaa. Juuri pahimmassa paikkaa pesii joutsen. Lisäksi kuulimme, että lietettä laskettu jo jäitten lähdön aikaan, Wikberg kertoo.

Hän harmittelee sitä, että Espoon Merenkulkijoiden satama on tämän näköinen, varsinkin kun seuran sääntöjenkin mukaisena tarkoituksena on toimia puhtaan luonnon ja ympäristön puolesta.

Lue myös:

Espoon rannoille on joutunut yli 2 500 säiliöautollisen verran jätevesiä, koska viemäriverkosto ei riitä – osasyyllinen on ilmastonmuutos