Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksessa kuohuu: Espoolainen valtuutettu kirjoitti "rakennusvalvonnan räjäyttämisestä" – viestit vuotanut henkilö pitää kirjoituksia sopimattomina ja pelottavina

Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän sisällä kuohuu.

Tuntematon henkilö lähetti Länsiväylän toimitukseen kuvakaappauksia viesteistä, jotka ovat valtuustoryhmän Whatsapp-keskustelusta.

Viestien kirjoittaja on Tere Sammallahti, joka on kovasta kielenkäytöstä tunnettu ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu.

Kahdessa Länsiväylän näkemässä viestissä Sammallahti pohtii keinoja parantaa Espoon rakennusvalvonnan toimintaa.

– Ensisijainen voisi olla teettää tyytyväisyyskysely asiakaspalvelijoista ja pyyhkiä isolla luudalla kaikki tyhjäntoimittajat helvettiin siitä virastosta.

– Itse asiassa peruutan sen verran, että voitais räjäyttää koko roska ja kasata se ihan alusta asti uudestaan.

Toisessa viestissä Sammallahti esittää valtuutetuille koulutuspantoja, jotka antavat sätkyn, "jos joku sanoo jotain itsestään selvää tai muuten vain uunoa".

– Esim. ”Kiusaamiselle on oltava nollatoleranssi” zäp ”Vihreä siirtymä” zäp ”Hyvinvointi syntyy verotuksesta” ZZZZZZÄP.

Viestien lähettänyt henkilö kuvailee Sammallahden kirjoituksia muun muassa pelottaviksi, sopimattomiksi, uhkaaviksi ja loukkaaviksi.

Hänen mielestään Espoon kokoomuksen valtuustoryhmä ei ole jokaiselle jäsenelle turvallinen tila. Hänen mukaansa aiheesta on käyty ryhmässä keskustelua, mutta se ei tyydytä häntä.

– Poliittiselle päättäjälle sopimatonta, uhkaavaa ja joitakin pelottavaa kielenkäyttöä yleensä selitellään 'vain vitsiksi' ja päinvastoin paheksutaan ongelmallisen asian esille nostanutta, hän kertoo.

Sammallahti myöntää, että viestit ovat hänen käsialaansa. Hän toteaa, että ei voi kiistää, jos joku on kokenut viestit sopimattomiksi, uhkaaviksi tai loukkaaviksi.

– Hän varmaan kokee asian niin.

Sammallahti huomauttaa, että kokoomuksessa on käynnissä neuvoa antava jäsenäänestys eduskuntavaaliehdokkaista.

– Tämä on juuri sopiva hetki, jos haluaa aiheuttaa kilpailevalle ehdokkaalle haittaa. Ainakin ajoitus on satumainen siihen nähden.

Sammallahti sanoo, että hän kirjoitti koulutuspantaviestin kesken valtuuston kokouksen, koska halusi hauskuuttaa kollegoitaan.

– Jokainen tulkitkoon sitä viestiä oman huumorintajunsa puitteissa.

Rakennusvalvontaa koskevat viestit saivat Sammallahden mukaan alkunsa siitä, että Espoon rakennusvalvonta ei toimi.

– Vaikka esitin asian raflaavasti, olen puhunut asiasta jo vuosien ajan. Ei tietenkään ole poliittista realismia purkaa sitä kokonaan, mutta jotain niille ongelmille on tehtävä.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Markkula sanoo, että kyseessä on suljettu Whatsapp-ryhmä, jota ei käytetä päätöksentekoon.

– Sinne heitellään monenlaista kommenttia, eikä niitä oteta sillä lailla tosissaan. Tuo kuulostaa siltä, että uusi valtuutettu on purkanut turhautumistaan siitä, että valtuustossa pidetään pitkiä puheenvuoroja.

Markkula arvelee, että Sammallahti on käyttänyt räväkämpää kieltä herättääkseen muiden huomion.

– Emme me missään tapauksessa ole miettineet tuollaisia toimenpiteitä.

Onko kokoomuksen valtuustoryhmä turvallinen tila?

– On ja myös avoin, että siellä saa keskustella.

Onko mahdollista, että joku yrittää kampittaa Sammallahtea?

– Voi olla. En osaa sanoa, minkälaisilla motiiveilla tässä on oltu liikkeellä. Haluan aina uskoa ihmisistä hyvää, mutta ihmettelen, että hän on kääntynyt ensin median puoleen.