Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tallinnan Fotografiskan uudet valokuvanäyttelyt katsovat kriittisesti yhteyskuntaa

Tallinnassa sijaitseva valokuvataiteenmuseo Fotografiska avasi huhtikuun lopulla kaksi uutta näyttelyä poikkeuksellisesti samaan aikaan. Museossa on nyt esillä amerikkalaisen transmediataiteilija Carla Gannisin teos Hymiö-ilojen puutarha ja kiinalaisen valokuvataiteilija Pixi Liaon näyttely Sinun katseesi on minun.

Molemmille taiteilijoille on ominaista tietynlainen yhteiskuntakriittisyys, sekä itsensä että yhteiskunnan normien ja uskomusten tarkastelu.

Fotografiskan näyttelypäällikkö Maarja Loorentsin mukaan molemmat näyttelyt kannustavat meidät ottamaan askeleen tavallista pidemmälle.

– Pixy Liaon taideprojekti saa meidät pohtimaan perinteisten sukupuoliroolien kehittymistä yhteiskunnassa ja sitä, miten se vaikuttaa meihin ja muokkaa meitä jo pienestä pitäen, ehkä enemmän kuin osaamme kuvitellakaan. Taiteilija Carla Gannis puolestaan viittaa teoksessaan nykypäivän digitaalisen aikakauden symbolien riemuvoittoon, käyttämällä rohkeasti Hieronymus Boschin teoksia ja yhdistäen niitä leikkisästi nykypäivän viestinnän symboliikkaa historialisiin kuvioihin, Loorents toteaa.

Teoksessaan Carla Gannis yrittää sekoittaa historiallisia ja nykyaikaisia merkkijärjestelmiä ja sen prosessin kautta monipuolistaa ja laajentaa emoji-sanastoa.

On jännittävää havaita, kuinka helposti tämän päivän visuaalinen kansankielemme on verrattavissa 500 vuoden takaisen visionaarisen taiteilijan Hieronymus Boschin symboliikkaan. Taiteilija Gannisin tutkimus Boschin työstä nykyaikaisen hymiökielen kautta on sekä parodista että kriittistä.

PixY Liao tarkastelee näyttelyssään omintakeisen huumorinsa kautta nyky-yhteiskunnan stereotyyppisiä sukupuolirooleja. Konservatiivisessa Kiinassa kasvaneena Pixy ei koskaan tuntenut soveltuvansa perinteiseen naisen rooliin. Liaon projekti sai alkunsa hänen ystäviensä yllättyneestä reaktiosta, kun hän oli esitellyt heille viisi vuotta nuoremman poikaystävänsä.

Liaon japanilaisesta poikaystävästä tuli hänen muusansa ja taiteilijan valokuvat alkoivat heijastaa suhdedynamiikkaa, joka poikkesi vakiintuneesta miehen ja naisen välisestä suhteesta. Liaon teokset vaikuttavat katsojaan ja herättävät katsojasta riippuen monenlaisia tunteita: hämmennystä, iloa, hauskuutta tai inhoa.

Taiteilija ei töissään vain riko sukupuolirooleja, vaan saa katsojan myös pohtimaan muita tapojamme, joita pidetään normaalina perinteisessä romanttisessa parisuhteessa.

Pixi Liaon näyttely on avoinna yleisölle 14. elokuuta ja Carla Gannisin näyttely 28. elokuuta 2022 asti.