Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruuhkainen sumppuristeys hämmentää ja pelottaa osaa autoilijoista Espoossa – Länsiväylä selvitti, miten siinä pitää ajaa

Monen autoilijan on ollut vaikea tulkita, miten Alberganesplanadin ja Leppävaarankadun risteyksessä sekä läheisissä Leppävaarankadun liikennevaloissa pitää ajaa.

Muuttunut liikennevalo-ohjaus ruuhkaisessa Alberganesplanadin ja Leppävaarankadun risteyksessä ja läheisellä suojatiellä aiheuttaa hämmennystä autoilijoille.

Espoolainen autoilija kertoo joutuneensa maaliskuussa ikävään tilanteeseen ruuhkaisella kadulla, kun hän tulkitsi liikennevaloja toisin kuin risteykseen samaan aikaan sattunut kuljettaja.

Autoilija kertoo ajaneensa Alberganesplanadia kauppakeskus Selloa kohti ja kääntyneensä vasemmalle Leppävaarankadulle. Risteyksessä on nuolivalo-ohjaus.

Autoilijan edellä ajoi toinen auto, joka sekin kääntyi vihreän nuolen palaessa vasemmalle.

Leppävaarankadulla olevissa seuraavissa valoissa, noin 10 metrin päässä risteyksestä, toinen auto pysähtyi punaisiin valoihin suojatien eteen.

Autoilija tulkitsi tilanteen toisin ja ajatteli, että nuolivalon määrää jatkamaan ajoa.

Varmistettuaan, ettei kukaan kulje päin kävelijöille samaan aikaan palaneita punaisia autoilija ohitti toisen auton vasenta kaistaa käyttäen ja jatkoi pysähtyäkseen seuraaviin liikennevaloihin.

Pian hän huomasi, että taakse jääneen auton kuljettaja vilkutti valojaan. Hän yritti olla provosoitumatta, kunnes havahtui siihen, että sivuikkunaa hakattiin nyrkillä.

– Sitten tämä kuljettaja repäisi oven auki ja tuli seisomaan oven ja auton väliin. Hän haukkui minua, että olin törkeästi ajanut päin punaisia.

Autoilija ei saa ohittaa pääopastinta.

Autoilija kertoo menneensä aggressiivisuudesta hämilleen. Kuljettajan pauhattua aikansa hän palasi takaisin autoonsa. Kadulle ehti syntyä tilanteesta lisähämminkiä.

Autoilija kertoo olleensa asiasta yhteydessä Espoon kaupunkiympäristöön ja selvittäneensä, että hän olisi ajanut oikein.

– Vihreällä nuolivalolla käännyttäessä autoilijan tulee jatkaa pois risteysalueelta eikä jäädä suojatien eteen punaisiin valoihin, jotka on tarkoitettu Leppävaarankatua suoraan ajaville. Samaa minulle sanottiin kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta.

Autoilija kertoo välttelevänsä nyt risteystä, jonka säännöt näyttävät epäselviltä ja johon syntyy ruuhka-aikoina sumpputilanteita.

Länsiväylä selvitti asiaa Espoon kaupunkitekniikan virkamiehiltä, ja kävi ilmi, että autoilija oli saanut väärää tietoa ja että hän oli ajanut väärin.

Kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska kertoo, että paikan liikennejärjestelyihin tehtiin keväällä muutos lisäämällä liikennevalot Leppävaarankadulle suojatien eteen.

Ne ovat nyt kokonaan erilliset valot eivätkä liity Alberganesplanadin ja Leppävaarankadun risteyksen nuolivaloihin.

Jos siis suojatien edessä palaa punainen, on sitä noudatettava riippumatta mistä suunnasta autoilija on tulossa.

– Punaisen opastinkuvan aikana autoilija ei saa ohittaa pääopastinta eikä pysäytysviivaa.

Autoilijoita on hämmentänyt edelleen se, että punaiset valot palavat osin samaan aikaan sekä autoille että jalankulkijoille.

Tanskan mukaan risteyksen ja suojatien valot pyritään synkronoimaan niin, että muodostuisi mahdollisimman sujuva vihreä aalto.

– Synkronoinnin toimintaa säädetään tarvittaessa. On mahdollista, että jonon ensimmäinen tai viimeinen auto ei osu oikeaan kohtaan ja silloin on noudatettava suojatien edessä olevia valoja.

Tanskan mukaan alueelle tehtiin muutoksia, koska aiemmat järjestelyt olivat epäselvät.

Länsiväylä kävi seuraamassa autoilijoiden ajoa paikalla tällä viikolla. Suuri osa autoilijoista tulkitsi risteyksen ja suojatien valojen säännöt niin kuten kaupunki on ne liikennesuunnittelussa tarkoittanut.

Osa Alberganesplanadilta kääntyneistä autoilijoista jatkoi kuitenkin matkaansa suojatien valoissa ajaen päin punaisia.

Autoilija kokee, että nykyinenkin järjestely on epäselvä.

– Tämä risteys on ollut vuosia sekava. Toivomus oli saada toimiva ratkaisu.