Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rengasliike kertoo poikkeuksellisesta ilmiöstä: Kymmenet autoilijat ovat ostaneet talvirenkaansa jo nyt

Autorengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora arvio, että myös tilapäisiä saatavuusongelmia on tulossa.

Tekno-Pyörä ei ole ikinä ennen myynyt tähän aikaan vuodesta yhtä paljon talvirenkaita kuin nyt.

– Osa asiakkaista on ennakoinut renkaiden hintojen nousun sekä niiden saatavuuden, Tiina Kaartoaho jo kolmannessa polvessa rengaskauppaa tekevästä perheyrityksestä kertoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka paljon hinnat nousevat. Ainoa varma asia on, että ne nousevat. Viimeisin korotus tuli viime viikon maanantaina.

– Korotuksen määrät vaihtelevat, mutta esimerkiksi eräs rengasvalmistaja nosti hintojaan 14 prosenttia.

Huhtikuun puolivälin jälkeen Tekno-Renkaassa on myyty yli 60 talvirengassarjaa, joista kymmenkunta odottaa talvea yrityksen rengashotellissa. Kysyntä singahti samoihin aikoihin, kun pakotteet pysäyttivät renkaiden tuonnin Venäjältä ilman varoitusaikaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei silti ole ainoa syy, miksi valmistajat ovat nostaneet hintojaan ja saatavuudenkin ennustetaan takkuilevan mitä pidemmälle vuosi etenee.

– Kysymys on laajempi. Koronaan liittyvät logistiikka- ja tuotannolliset ongelmat ovat alkaneen jo aikaisemmin. Viime kesä oli selkeä käännekohta, Autonrengasliiton (ARL) puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo K-U:lle.

Nuoran mukaan renkaiden hinnat eivät ole juurikaan nousseet viimeisimmän vuosikymmenen aikana – puhutaan muutamista prosenteista – mutta nyt tilanne on muuttunut.

– Kaikki valmistajat eivät nosta hintojaan kerralla ja samaan aikaan, mutta helmikuusta alkaen ilmoituksia korotuksista on tullut joka kuukausi.

Eikä kysymys ole pelkästään hinnasta.

– Syksyä kohti tulee varmasti olemaan tilapäisiä saatavuusongelmia niin erikokoisissa renkaissa kuin eri merkeissäkin. Jos renkaiden vaihtoaika on lähestymässä, kannattaa reagoida ajoissa.

Myös kesärenkaiden saatavuudessa on ollut jo jonkin verran vaikeuksia, mutta koska ne on tilattu varastoihin jo talvella, tavaraa on ollut vielä.

Viime vuosina reilusti yli puolet Suomessa myydyistä henkilö- ja pakettiauton renkaista on tehty Venäjällä, mutta kyllä niitä tehdään muuallakin – esimerkiksi Kiinassa. Kiinalaiset merkit ovat halvempia kuin monen muun merkin renkaat. Kannattaako ostaa?

– Laatu ei ole maasta kiinni, ja kaikissa tuotteissa on sekä parempaa että kehnompaa laatua, mutta varsin usein hinta korreloi laadun kanssa. Jos hinta on halpa, jossain on säästetty.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.