Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteikäs ravintolaketju katosi tyystin Helsingistä – lähin paikka on nyt Espoossa

Moni jäi kaipaamaan tuttua ja turvallista ravintolaketjua. Raastepöydän perässä on mentävä nyt Espooseen.

Perinteikäs ravintolaketju Rosso on kadonnut toistaiseksi kokonaan Helsingin katukuvasta. Itäkeskuksen Rosso Express suljettiin maaliskuussa.

Expressissä oli kapeampi valikoima kuin tavallisissa Rossoissa. Helsingin viimeinen isompi Rosso sulki ovensa 2019 Hakaniemen Ympyrätalossa. Pääkaupunkiseudun ainoa Rosso löytyy Espoon Isosta Omenasta.

Eikö 1970-luvun lopulla perustetun Rosson brändi sovi enää Helsinkiin?

–  En sanoisi näin. Uuden Rosson avaaminen on täysin mahdollista, mutta se ei ole kuitenkaan toistaiseksi suunnitelmissa. Tarjolla pitää olla riittävän hyvä liikepaikka, sanoo HOK-Elannon ravintolatoimen aluejohtaja Satu Rytkönen.

Ketjupäällikkö Janne Kulovuori uskoo, että jokaisessa kaupungissa riittää asiakaskuntaa myös Rossoihin.

– Brändin tuttuus on suuri valttikortti. Kaikki asiakkaat eivät kaipaa uutuuksia ja trendimaailman uusimpia yllätyksiä ravintolakäynneiltään.

Helsinkiin on jo toivottu uutta Rossoa.

Kaikki asiakkaat eivät kaipaa uutuuksia ja trendi-maailman yllätyksiä.

– Rossossa esimerkiksi vapaa-ajanmatkalla maakunnissa pistäytyvät asiakkaat esittävät toiveita ravintolasta, Kulovuori kertoo.

Itäkeskuksen Rosso Express suljettiin, koska asiakasmäärät olivat liian pieniä. Hakaniemessä Rosson tilalle haluttiin taas kannattavammaksi koettu Memphis-ravintola.

– Kun miettii Kallion asukkaita, työpaikkoja ja kilpailijoita, niin arvioimme että Memphis voisi toimia paremmin. Memphis on ravintola etkoiluun ja afteworkiin, johon ei tulla välttämättä syömään vaan myös tapaamaan ystäviä ja kavereita. Ruokaa tehdään Aasia-vivahteella, Rytkönen sanoo.

Rossossa on käynnissä parhaillaan ketju-uudistus, joka näkyy muun muassa Tampereella.

Enimmillään ravintoloita on ollut Suomessa 45. Kymmenen vuoden takaisesta määrä on laskenut 23:een.

Helsingissä Rossoja on ollut muun muassa ydinkeskustassa, Malmilla ja Vuosaaressa.

Vaikka Rosso nyt hävisikin, palasi toinen italialaishenkinen brändi, eli Papa Giovanni Helsinkiin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Ydinkeskustasta tunnettu ravintola löytyy nyt Kaaren Prisman yhteydestä.

Rytkönen sanoo, että uusissa ravintoloissa korostuvat fast casual -ruokapaikat, kuten Spaghetteria. Fast casualilla tarkoitaan rentoja paikkoja, jotka sijoittuvat pikaruoka- ja illallisravintoloiden väliin. Ilmiö kertoo hänen mukaansa ravintolasyömisen arkipäiväistymisestä.

– Jo ennen koronaa Tukholmassa puolet ruoasta haettin tai toimitettiin ravintoloista. Sama ilmiö on tulossa Suomeen.

Mielipiteitä jakava raastepöytä palasi Rosso-ravintoloihin viime syksynä.

–  Raastepöydästä on tullut paljon hyvää palautetta. Sitä oli selvästi kaivattu. Kaikessa yksinkertaisuudessaan raastepöytä on helppo ja maistuva ratkaisu. Suomalaiset arvostavat kotimaisia juureksia, Kulovuori kertoo.

S-ryhmän uusin pizzaravintola on tällä viikolla Kluuvin Solo Sokos Hotel Helsingin yhteyteen avattu Pauli’s Pizza & Grill.

Ravintola on nimetty arkkitehti Pauli E. Blomstedtin mukaan, joka suunnitteli klassismia edustavan rakennuksen Yliopistonkadun ja Kluuvikadun kulmaan. Rakennuksessa toimi aiemmin Memphis ja Helsinki Club eli ”Hesari”. Yökerhon paikalla on nyt juhla- ja tapahtumatila Blomstedt.