Janne, 39, on jahdannut merirosvoja Somaliassa ja väistellyt tienvarsipommeja Afganistanissa – "Elämään kuuluu välillä tuntea rankkoja asioita"

Palomieheksi neljä vuotta sitten valmistuneen Janne Lehtosen, 39, aikaisempi työ oli täynnä vaaroja.

Palomies–ensihoitaja Janne Lehtosen, 39, työvuoro on juuri päättynyt. Takana on 24-tuntinen työvuoro.

– Vuoro oli melko rauhallinen. Päivällä kävimme sukeltamassa Clarionin edustalla. Vuosittaisia testisukelluksia, summaa Lehtonen.

Hän valmistui palomieheksi 2018 ja vuotta myöhemmin ensihoitajaksi, ja toimii pelastuslaitoksella nyt myös pelastussukeltajana.

Erottajan pelastusasemalla Lehtonen työskentelee aikaisemmasta työurastaan johtuen. Asemalle on keskittynyt Helsingin pelastuslaitoksen pelastussukellus. Lehtonen työskenteli 13 vuotta puolustusvoimien taistelusukeltajana terrorismin vastaisessa yksikössä.

– Tämä ammattiyksikkö harjoittelee ulkomaan operaatioihin, antaa kansallista puolustusta ja poliisille vaativaa virka-apua yhdessä poliisin karhuryhmän kanssa. Kouluttauduin myös tarkka-ampujaksi.

Työt pitivät sisällään erilaisia kiinniottotehtäviä ja selviytymisharjoituksia, joita tehtiin yhdessä muun muassa Nato-maiden kanssa.

– Yksi selviytymisharjoitus oli, että lähdimme Lappiin kylmiin olosuhteisiin. Rakensimme itse majoituksia, metsästimme ja teimme riistasta ruokaa.

Kaksi kertaa mies oli pidempiä aikoja Afganistanissa ja kerran Somaliassa. Operaatiot kestivät 4–6 kuukautta. Työ oli fyysisesti, mutta erityisesti henkisesti raskasta. Tehtävän päättymistä seurasi purku- ja palautumisjakso ensin paikan päällä ja sitten Suomessa.

Työtehtävät veivät mielenkiintoisiin, mutta myös vaarallisiin tilanteisiin, joissa joutui välillä pelkäämään oman turvallisuutensa ja henkensä puolesta.

– Se on täysin oma maailmansa. Sieltä ei lähdetä lomille.

Viime syksynä Lehtonen palasi hetkeksi vanhan työnsä pariin osallistuessaan pian Nelosella nähtävään Erikoisjoukot-sarjaan. Julkisuudesta tunnettuja kilpailijoita koetellaan ohjelmassa äärirajoille tehtävissä, jotka vastaavat puolustusvoimien erikoisjoukkojen pääsykokeita.

Lehtonen toimii ohjelman pääkouluttajana. Hän sanoo, ettei pidä tehtäviä maallikoille liian rankkoina. Ohjelmaan osallistunut entinen hiihtäjä Sami Jauhojärvi on kritisoinut tehtäviä aiemmin Ilta-Sanomissa.

Rap-artisti James Nikander eli Musta Barbaari kertoi Iltalehdessä joutuneensa kohtaamaan ohjelmassa pahimman pelkonsa eli vesipelon.

– Itse ajattelen, että ihmisen elämään kuuluu välillä tuntea rankkoja asioita. Kaikki vastoinkäymiset eivät ole niin pahoja, etteikö niitä pystyisi käsittelemään tai pelkoja, joita ei pystyisi voittamaan. Toivottavasti tämä myös motivoi ihmisiä, Lehtonen kuittaa.

Erikoisjoukkojen pääsykokeissa fyysinen ja henkinen jaksaminen viedään äärimmilleen.

– Kun jaksaminen menee tietyn rajan yli, se aiheuttaa juuri sellaisia tunteita, joita sarjan kautta tulee esille. Itse toki tiedän, mitä jokaisella testillä haetaan.

Työssään ammattisotilaana Lehtosta kiinnosti erityisesti itsensä haastaminen.

– Se ei ole vain kurjuuden maksimointia, vaan siellä oppi myös todella paljon.

Lehtosen omia ääritilanteita ovat olleet 18 merirosvon kiinniottaminen Somaliassa ja oman ryhmän osuminen ajaessa Afganistanissa tienvarsipommiin, jonka seurauksena kolme työtoveria loukkaantui.

– Siinä työssä täytyy olla tietynlainen fokus päällä. Kun lähdetään tekemään töitä, silloin ei pakitella. Perhe oli aina välillä mielessä, mutta oli pakko keskittyä työn tekemiseen, kahden lapsen isä sanoo.

Puolustusvoimilta Lehtonen lähti 2015 ja kokeili välissä muutama vuoden siviiliturvallisuusalaa.

– Löysin yllättäen itseni jälleen Afganistanista ja Somaliasta. Tein ulkoministeriölle diplomaattiturvaa suomalaisessa turva-alan yrityksessä.

Palomiehen ammattiin Lehtonen päätyi neljä vuotta sitten perhesyistä.

– Itselläni pisin aika Somaliassa on ollut kuusi kuukautta. Se tuntui pitkältä ajalta, kun samaan aikaan kotona oli kaksi lasta.

Puolustusvoimien erikoisjoukkoihin voi hakea kuka tahansa. Koulutukseen hakeudutaan taistelusukeltaja- tai laskuvarjojääkäri-koulutuksen jälkeen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut