Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Johtaako suunniteltu EU-direktiivi kotien pakkomyynteihin Suomessa? – "Kuulostaa rankalta jutulta", arvioi omakotiyhdistysaktiivi

Uusi energiatehokkuusdirektiivi voisi pahimmillaan pakottaa omakotiasujia luopumaan kodeistaan.

Euroopan unionissa puuhataan uutta rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä, joka velvoittaisi kiinteistöjen omistajat korottamaan rakennusten energialuokkaa.

Tarkoitus on hyvä. Tavoitteena on vähentää energiankulutusta ja osaltaan edistää siirtymää pois fossiilisten energialähteiden käytöstä. EU:n aikeet herättävät kuitenkin myös huolta.

– Direktiivi kuulostaa rankalta jutulta. Se saattaisi jopa pakottaa ihmiset jättämään oman kotinsa, Vapaalan omakotiyhdistyksessä vaikuttava Arto Hämäläinen toteaa.

Paikallisen omakotiyhdistyksen puheenjohtajan Hannele Puusa-Ruohosen mielestä direktiivi kuulostaa pelottavalta ja kohtuuttomalta.

– Ykskaks pitäisi lähteä toteuttamaan suuria ja kalliita remontteja, korsolainen sanoo.

Energiatehokkuusvaatimusten täyttäminen voisi olla osalle omakotiasujista lähes mahdotonta.

Direktiivi kuulostaa rankalta jutulta.

– Ajattelen ikääntyneitä ihmisiä, jotka ovat päättäneet asua omassa mahdollisesti huonokuntoisessa talossaan elämänsä päätepisteeseen tai hoivakotiin siirtymiseen asti. Taloa vastaan ei välttämättä saa lainaa, eikä remonttia voi maksaa pienellä eläkkeellä, Hämäläinen sanoo.

Omakotiliitto on kirjoittanut EU:lle oman vastineensa. Siinä toivotaan vaatimuksiin huojennuksia, jotka huomioisivat erityisesti iäkkäät.

– Toivomme, ettei ketään pakotettaisi tuon takia myymään taloaan, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander kommentoi.

Hän ehdottaa, että taloa koskevat energiatehokkuusvaatimukset realisoituisivat vasta omistajanvaihdoksen yhteydessä. Se takaisi, etteivät ne koskisi ikääntyneitä kiinteistönomistajia.

Silander muistuttaa, ettei energialuokasta toiseen harpata helpolla. Energiaa valuu harakoille ikkunoista, ovista, katosta, lattiasta sekä seinien läpi, joten uusimista ja eristämistä riittää. Energiaremonttiin kuuluu usein lisäksi öljylämmityksen vaihtaminen.

– Remontin hinnaksi tulee useita kymmeniä tuhansia euroja, Silander sanoo.

Myös Puusa-Ruohonen korostaa, ettei esimerkiksi ikkunoiden uusiminen riitä.

– Juuri kuuntelin asiantuntijan puhetta siitä, kuinka naurettavan vähän energiaa jatkossa säästyy, jos kunnossa olevat mutta vanhat ikkunat uusitaan.

Jotta vaatimuksilla on merkitystä, niiden täyttymistä tulee valvoa. Se olisi energiatehokkuusdirektiivin kohdalla vaikeaa, myöntää asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivasta.

Kysymys ovelta ovelle kiertävistä ”energiapoliiseista” saa Suur-Uskin hymyilemään. Sellaisia tuskin olisi tulossa, vaikka vaatimukset kovenisivat.

– Rakennuksen energiatehokkuudesta kertoo energiatodistus, joka tavallisimmin esitetään talon myyntitilanteessa.

Harkinnan alla oleva direktiivi koskee kaikkia rakennuksia, ei vain omakotitaloja.