Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Miehet haluaisivat työskennellä naisia useammin eläkkeen ohessa – Kolmasosa 63–80-vuotiaista eläkeläisistä työskentelee vanhuuseläkkeellä

Kolmasosa 63–80-vuotiaista eläkeläisistä työskentelee tai on kiinnostunut työskentelemään vanhuuseläkkeellä, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimuksesta.

Nuoremmat vanhuuseläkeläiset ovat kyselyn mukaan kiinnostuneempia työnteosta kuin vanhemmat. Lisäksi miehet haluaisivat työskennellä naisia useammin eläkkeen ohessa. Myös vaikeudet kattaa tavanomaisia menoja ja velkojen kokeminen rasitteena ovat tekijöitä, joiden takia eläkkeellä haluttaisiin työskennellä.

– Toisin sanoen osa ei-työssäkäyvistä eläkeläisistä haluaisi työskennellä taloudellisten syiden, ehkä pakonkin vuoksi. Pienituloisimmilla ja matalammin koulutetuilla painottuvat muita useammin taloudelliset syyt, toteaa erikoistutkija Anu Polvinen Eläketurvakeskuksesta tiedotteessa.

Tärkeimmäksi työssäkäynnin motiiviksi nousi se, että työ toisi mielenkiintoista tekemistä. Tätä mieltä on 75 prosenttia työhaluisista eläkeläisistä. Toiseksi yleisin syy on sosiaalisten suhteiden tärkeys (noin 70 prosenttia vastaajista) ja kolmanneksi yleisin syy halu saada lisäansioita (noin 60 prosenttia vastaajista). 37 prosenttia vastaajista ilmoitti, että he haluaisivat tehdä töitä, koska heillä on vaikeuksia tulla toimeen taloudellisesti.

Työnteon esteiksi eläkeläiset kokevat useimmin sen, ettei eläkeläisiä palkata iän vuoksi tai ettei sopivaa työtä ole tarjolla. Sen sijaan huono terveydentila tai osaamisen riittämättömyys koetaan harvemmin työnteon esteeksi.

Eläkeläiset ovat kiinnostuneita työskentelemään ennen kaikkea satunnaisesti tai osa-aikaisesti ja ovat näin joustavaa työvoimaa, mikä voi vastata hyvinkin työnantajien tarpeita.

Kyselyn työssäkäyntikysymykseen vastasi lähes 1 100 iältään 63–80-vuotiasta vanhuuseläkeläistä.

Lue lisää: Jos kokemusta arvostettaisiin enemmän, työelämässä jatkettaisiin pidempään, paljastaa tuore kysely – Eläkeikäisten työssäkäynti on silti lisääntynyt

Lue lisää: Tutkimus: Uudellamaalla lähes 40 prosenttia eläkeläisistä tekee palkkatöitä – Koko maassakin melkein joka kolmas halajaa sorvin ääreen