Lounaslistalla on tänään tomaattikeittoa, porsaan niskaa ja vuohenjuustosalaattia. Tere Sammallahti päättää nopeasti: porsaan niskaa.
Nokkalan majakan pöydän ääressä istuu mies, joka on pukeutunut rennosti mustaan, puhuu rauhallisella matalalla äänellä ja juttelee leppoisasti.
Äkkiseltään ei uskoisi, että hän on nostanut kirjoituksillaan myrskyjä.
Länsiväylä kertoi viime viikolla viesteistä, jotka Sammallahti kirjoitti kokoomuksen valtuustoryhmän sisäiseen keskusteluryhmään.
Viestien vuotaja piti viestejä pelottavina, sopimattomina ja loukkaavina.
Sammallahti vastasi, että hän halusi hauskuuttaa kollegoitaan ja esittää asiansa raflaavasti.
Viestit eivät tulleet siinä mielessä yllätyksenä, että Sammallahti on nostanut kohuja Twitterissä.
Viime joulukuussa Sammallahti kirjoitti vantaalaiselle demarivaltuutetulle, että tämä olisi varmasti omimmillaan verkon painona tai öljypuomina.
Pieleen meni, hän tajusi pian itsekin.
– Siinä jouduin hetken aikaa rauhoittumaan ja toteamaan, että tämä meni perseelleen. Päädyin sitten pahoittelemaan ja pyytämään anteeksi, Sammallahti sanoo.
Sammallahti selittää kärjekästä tyyliään sillä, että hän on ”verrattain kulmikas kaveri muutenkin”.
– Se vain on niin, enkä minä aio sille mitään erityistä tehdä. Jos jokaisen suuttuneen ulkopuolisen kritiikkiin reagoi rajoittamalla omaa ilmaisunvapauttaan, eihän sinusta jää jäljelle kuin tyhjä kuori.
Sammallahti kertoo, että lähtiessään politiikkaan hän päätti, ettei yrittäisi olla muuta kuin on.
– Olen hyväksynyt itseni tämmöisenä kuin olen ja olen myös hyväksynyt, että jos tämä ei ihmisiin ja äänestäjiin vetoa, pystyn tekemään elämässä muutakin.

Sammallahti twiittaa suoraan ja puhuu suoraan myös haastattelussa. Hän tunnustaa, että osa Twitter-kohuista on johtunut alkoholinkäytöstä.
– Jos katsoo kohuja, joihin olen joutunut, osa on twiitattu sunnuntaina aikaan, jolloin moni ehkä toipuu tietynlaisesta kognitiivisesta alennustilasta.
– Olen itselleni luvannut, että koetan olla tällaisten hauskojen iltojen jälkeen twiittailematta kovin, koska silloin harkintakyky on alempi kuin normaalisti.
Sammallahti kertoo lähteneensä politiikkaan, koska oli kyllästynyt Kataisen ja Stubbin hallitusten saamattomuuteen.
Hän on tehnyt poliittista uraa verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Kärjekäs tyyli on tuottanut tulosta.
Vuoden 2017 kuntavaaleissa tuli 346 ääntä ja varavaltuutetun paikka ja vuoden 2021 kuntavaaleissa 1 804 ääntä ja valtuutetun paikka.
Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Sammallahti jäi rannalle mutta sai lupaavat 2 124 ääntä. Seuraavat eduskuntavaalit ovat keväällä 2023.
Miten suuri pettymys on, jos eduskuntatalon ovet eivät avaudu?
– Siihen nähden, että kohta on 10 vuotta tehty sen tavoitteen eteen töitä, totta kai se olisi iso pettymys.
Sammallahti itse selittää suosiotaan sillä, että hän on sellainen kuin on eikä pyri mielistelemään.
– Vanha kokoomus ja muutkin puolueet sortuvat siihen, että ne kyselevät vaalien alla, mitä mieltä te haluaisitte minun olevan. Minä haluan olla päinvastainen. Haluan auttaa ihmisiä ymmärtämään, miksi maailmankuvani on niin hyvä kuin ajattelen itse sen olevan.
Sammallahti kertoo haluavansa lisätä talouden ja ihmisten vapautta ja karsia verotusta ja julkisia menoja.
Mikä rooli sinun maailmankuvassasi on niille ihmisille, jotka eivät pysty huolehtimaan itsestään?
– Jokaisen työkykyisen pitäisi olla töissä. Silloin me pystymme huolehtimaan paremmin niistä, jotka oikeasti tarvitsevat apua. Tällä hetkellähän meidän tulonsiirtokolossi työntää rahaa kaikille, sellaisillekin, jotka eivät yhtään tarvitse tulonsiirtoja.