Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvareportaasi: Historiallinen kortteli Tallinnassa tarjoaa kiinnostavan yhdistelmän ruokaa, taidetta ja tapahtumia

Sekä historiallisista kalkkikivirakennuksista että nykyaikaista arkkitehtuuria edustavista kerrostaloista tunnettu Rotermannin kortteli Tallinnan keskustassa on sijainnut jo 1800-luvulta lähtien kaupungin ytimessä, vilkkaiden valtateiden risteyksessä.

Nykyisin koko ajan uudistuva kortteli houkuttelee Tallinnaan saapuvia matkailijoita monipuolisella tarjonnallaan, joka on yhdistelmä ainutlaatuisia ostosmahdollisuuksia, hyviä ravintoloita ja kahviloita, gallerioita sekä designyrityksiä.

– Haluamme kerätä Rotermannin kortteliin erilaisia ihmisiä ja yrityksiä. Kortteli on yhdistelmä asuntoja, erilaisia kauppoja ja palveluita sekä tapahtumia. Täällä on jatkuvasti uutta koettavaa, alueen kehittämisestä vastaavan US Real Estaten toimitusjohtaja Aavo Kokk kertoo Tallinna24:lle.

US Real Estate on virolaisen liikemiehen Urmas Sõõrumaan omistama kiinteistökehitysyhtiö, joka vastaa myös Patarein merilinnoituksen kehittämisestä ja kunnostamisesta.

Rotermannin korttelissa on haluttu panostaa ostosmahdollisuuksiin, joita ei muualla Virossa ole tarjolla. Monen suomalaisenkin teini-ikäisen lempishoppailupaikka Tallinnassa on nimenomaan Rotermannin alue, jossa sijaitsevat pikamuotia myyvät Pull and Bear, Bershka ja Stradivarius.

– Lisäksi olemme kutsuneet alueelle muutamia designalan yrityksiä, jotka myyvät virolaista muotoilua ja muotia. Viime aikoina olemme keränneet kortteliin myös ilmaisia palveluita, joiden käyttäminen ei maksa kenellekään mitään. Niitä ovat Viron kansallismuseo ERM:in oma galleriatila sekä nuorten taiteilijoiden töitä esittelevä galleria, Kokk lisää.

Kunhan kesäsesonki saadaan käyntiin, korttelin pääaukiolla on luvassa maksutta myös livemusiikkia ja erilaisia tapahtumia.

Korona-aikakaan ei hiljentänyt korttelia. Toukokuussa 2021 alueella avautui kokonaan uusi toimistorakennus, jonka alakerrassa oleva galleria esittelee Viron kansallismuseo ERM:in vaihtuvia näyttelyitä. Tallinnalaisopettajat tykkäävät tuoda oppilaitaan tutustumaan näyttelyyn.

Galleria naapurissa sijaitsee uusi Gallery Cafe, joka on kirjaston, kahvilan ja galleriatilan yhdistelmä.

– Viron kansalliskirjasto on parhaillaan remontissa, joten kahvilaan on yhteistyössä heidän kanssaan järjestetty pieni, avoin kirjasto. Lisäksi olemme suunnitelleet kahvilaan taidenäyttelyitä sekä pienimuotoisia teatteriesityksiä.

Rotermannin korttelissa on avannut lippulaivamyymälän myös Viron vanhin muotibrändi Ivo Nikkolo. Lisäksi korttelissa on myös Viron ainoa COS-myymälä.

Ravintoloita korttelin alueella on 14 erilaista. On esimerkiksi suosittuja kahviloita, tacobaari, pienpanimo, elävää musiikkia tarjoava Chicago 1933 ja viinikaupan ja ravintolan yhdistelmä R14. Yksi suosituimmista on Cafe Levier, joka macaronsit ovat Arvo Kokkin mukaan kaupungin parhaita. Niitä on saatavilla 15 eri makua.

– Viikonloppuaamuisin pitää olla pöytävaraus, että mahtuu aamiaiselle. Onneksi saamme vielä ennen kesää lisää istumapaikkoja, ja meillä on myös terassi käytössä. Suosituimpia aamiaisannoksiamme ovat avokadoleipä, erilaiset munaruoat sekä tuhti virolainen aamiainen, kahvilan omistaja Angeelika Kang kertoo.

Tuorein uutinen on se, että Rotermannin kortteli laajenee sataman suuntaan. US Real Estate on hankkinut omistukseensa maa-alueen Rotermannin korttelin ja Tallinnan sataman väliltä, vilkkaasti liikennöidyn Ahtri-kadun keskeltä.

Siihen rakennetaan uusi Golden Gate -nimeä kantava toimistorakennus, jonka läpi jalankulkijat pääsevät kulkevaan satamasta kaupunkiin. Rakennukseen tulee toimistotilojen lisäksi myös ravintoloita. Art Deco -tyylinen ja arkkitehtuuriltaan erikoinen rakennus valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä.

– Golden Gatesta tulee uusi portti Tallinnan satamasta Rotermannin kortteliin ja Tallinnan kaupunkiin. Sen oheen tulee myös Soome väljak eli Suomen aukio, Aavo Kokk kertoo.