Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Patrik, 2, etsii huumekätköt ja antaa kommentit medialle – tällaisiin haasteisiin poliisikoirat laitetaan SM-kisassa

Patrik, Sisu, Wänä, Bolt, Bablo ja kymmenen kilpakumppania ottavat mittaa toisistaan kolme päivää Espoossa ja Kirkkonummella siitä, kenen kuono on herkin huumekätköille.

Menossa on poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisat, jossa testataan koirien ja heidän ohjaajiensa yhteistyötä ja taitoa.

Tehtävät ja kilpa ovat monivaiheiset. Rasteja, joihin kätköjä on tehty, on monenlaisia, erilaissa ympäristöissä, erilaisilla pinnoilla ja tassun alla liukkaillakin alustoilla.

Kello käy ja painetta tulee muutenkin. Tuomarit katsovat suorituksia silmä kovana. Löytö on ilmoitettava tarkasti, huteja ja turhia ilmiantoja ei saisi tulla.

− Vaikka tämä on SM-kilpailu, korostaisin, että tässä on kyse enemmänkin koulutuksesta, sanoo vanhempi konstaapeli Sami Söder.

Kilpailutehtävät ovat koirille vaativia ja jokaiseen tehtävään on niukasti aikaa. Oleellista on koiran ja ohjaajan yhteistyö.

Paineisiin koirat ovat tottuneet, koska ne tekevät työtään useiden ihmisten läsnä ollessa tutkintatilanteissa.

− Jos alusta on esimerkiksi liukas, koira alkaa helposti jännittää, eikä enää etsi. Suoritus voi olla hyvin pienestä kiinni, kertoo Söder.

Hän työskentelee koiran kanssa Länsi-Uudenmaan poliisissa.

− Isossa roolissa on myös ohjaajan kyky luoda rajallisessa ajassa etsintään soveltuva taktiikka ja edelleen kyky noudattaa sitä etsinnän aikana.

Keskiviikon kilpailurastit oli järjestetty Upinniemen varuskunta-alueelle Kirkkonummelle. Isossa hallissa oli kookas linja-auto, pieni kuorma-auto ja mönkijä.

Kilpailussa ohjaaja ei ennakkoon tiedä, kuinka monta kätköä yhdellä rastilla on.

Aiemmin tällä viikolla kilpaa käytiin Espoonkartanon alueella. Edessä oli vielä tehtäviä Veikkolassa Tullin huumekoirakoulussa.

Länsi-Uudenmaan poliisilla on töissä 15 koiraa, joiden asemapaikkana ovat Espoon ja Lohjan poliisiasemat.

Poliisi kouluttaa koirat omassa poliisikoirakoulussaan Hämeenlinnassa, ja ne asuvat koko uransa ohjaajiensa luona. Koirat tulevat ohjaajilleen hyvin nuorena, jopa seitsemän viikon ikäisenä.

Poliisikoiria koulutetaan poliisityön avuksi kuten huumeiden, rahan, räjähteiden ja henkilöiden etsintään sekä partiotehtäviin.

Poliisikoiratoimintaa on ollut Suomessa jo yli 100 vuotta ja koiria on poliisilla lähes 300.

Tulli kouluttaa omat koiransa Kirkkonummen Veikkolassa.

SM-kilvassa on mukana tällä kertaa kuusi eri koirarotua: bordercollie, labradorinnoutaja, parsonrusselinterrieri, saksanpaimenkoira, belgianpaimenkoira malinois ja kultainen noutaja.

Huume-etsinnän SM-kilpailusta kaksi parasta pääsee virkakoirien SM-kilpaan.