Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsimetron tunneleista harkitaan yleisiä väestönsuojia Espoossa – ”Voidaan hyödyntää sirpalesuojina tällä hetkellä”

Ukrainan sota korostaa väestönsuojien merkitystä. Turvallisuuspäällikkö sanoo, että taloyhtiöt voivat luottaa pelastussuunnitelmiensa kirjauksiin.

Espoossa puntaroidaan mahdollisuutta perustaa kaupunkiin yleisiä väestönsuojia.

Espoon turvallisuuspäällikkö Petri Häkkinen sanoo, että suunnittelussa selvitetään, voisiko esimerkiksi länsimetron maanalaisia tiloja muuntaa väestönsuojiksi.

Laki ei velvoita kuntia ylläpitämään yleisiä väestönsuojia, ja Espoossa asiaa harkitaan nyt Ukrainan sodan aloittaman keskustelun vanavedessä.

– Vielä muutama vuosi sitten väestösuoja-asiat eivät puhuttaneet sillä tavoin kuin nyt. Espoolla ei ole lakisääteistä velvollisuutta tarjota väestönsuojia, mutta asiaa halutaan nyt selvittää.

Helsingissä metron maanalaiset tilat soveltuvat osin väestönsuojiksi, sillä ne on rakennettu aikanaan kriteerit täyttäviksi.

– Espoossakin metron maanalaisia tiloja voitaisiin hyödyntää tällä hetkellä sirpalesuojina, Häkkinen huomauttaa.

Häkkinen korostaa, että vaikka yleisiä väestönsuojia ei ole, löytyy kaupungista väestönsuojatilaa yli 300 000 ihmiselle.

Pientaloissa asuvan väestön on määrä suojautua kriisihetkellä omiin tiloihinsa. Asunto-osakeyhtiöillä on puolestaan lakiin kirjattu velvollisuus rakentamisvaiheessa tehdä asukkaille väestönsuoja tai liittyä niin sanottuun yhteiseen väestönsuojaan, jos rakennuksen väestönsuojan rakentamisvelvoite täyttyy rakennuksen koon puolesta.

Suojien sijainti on kirjattu taloyhtiöiden pelastussuunnitelmiin.

Länsiväylä uutisoi väestönsuojelun periaatteista maaliskuussa (LV 12.–13.3.).

Uutisen julkaisun jälkeen toimitus sai yhteydenoton espoolaiselta mieheltä, joka toimii oman taloyhtiönsä suojeluvastaavana. Hän kertoi, ettei ollut kyennyt varmistamaan viranomaisilta, mikä hänen taloyhtiönsä väestönsuoja on.

– Meidän pelastussuunnitelmaamme on kirjattu, että yhteinen väestönsuoja Tuulimäki Tapiolassa. Olen koittanut varmistaa eri viranomaisilta, pitääkö tieto paikkaansa niin, ettei sitä vain ole lisätty joskus jonkun toimesta pelastussuunnitelmaan ja kopioitu eteenpäin.

Miehen mukaan hän ei kuitenkaan onnistunut selvitystyössä.

– Isännöitsijä sanoi, että kysy pelastusviranomaiselta ja pelastusviranomainen sanoi, että kysy rakennusvalvonnasta. Rakennusvalvonta taas sanoi, ettei löydä merkintöjä asiasta.

Mies epäili, ettei ole ainoa pelastusvastaava, jota kysymys askarruttaa.

Turvallisuuspäällikkö Häkkinen sanoo, että kaupungilla ei ole rekisteriä yhteisten väestönsuojien käyttäjistä. Häkkisen mukaan niihin tietoihin, joita taloyhtiöiden pelastussuunnitelmiin on kirjattu, on silti syytä luottaa.

– Yhteiset väestösuojat on aikanaan osoitettu viranomaisten toimesta esimerkikai rakentamisen yhteydessä, ja pelastussuunnitelmiin kirjattuihin tietoihin on syytä luottaa.

Häkkisen mukaan Espoo on tarkistanut omien väestönsuojiensa kuntoa, ja etenkin suojien varusteisiin ja tiiveyksiin on kiinnitetty huomiota.

Kaupunki ylläpitää väestönsuojia esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja muissa julkisissa tiloissa. Myös osa Espoon yhteisistä väestönsuojista on kaupungin ylläpitämiä.