Golfrintamalla näyttää useiden vuosien jälkeen valoisammalta. Koronapandemia täytti kentät pelaajista. Golfosakkeet ovat olleet osittain kysyttyjä, koska niillä varmistetaan muun muassa paremmat ajanvarausoikeudet kentälle.
Osa kentistä onkin joutunut rajoittamaan vieraspelaajien pelioikeuksia, jotta osakkaat saavat aikoja kentille. Osakkeenomistajille tarjotaan nykyisin myös etuja, kuten edulliseen hintaan kierroksia muilla kentillä, ravintola- ja muita palveluetuuksia.
– Golf trendaa nyt. Laji vetää nyt uutta kaartia ja soihdunkantajaa ja kapulan vastaanottajaa edellisiltä sukupolvilta, Henri Karttunen sanoo.
Muutos on piristänyt golfosakekaupankäyntiä. Länsiväylän haastattelemien golfyhtiöiden toimitusjohtajien mukaan paikoin on havaittavissa jopa ylikuumentumista.
Toisin kuin takavuosina kuviteltiin, osakekentät eivät ole Karttusen mukaan katoamassa, mutta osakepohjaisen pelaamisen mallin on muututtava.
– Näen golfin tulevaisuuden pitkälti markkinahinnoiteltuna. Monet ovat pelänneet pakotettuina tulevia hoitovastikkeita, ja sitä että he ovat kiinni osakkeissa ikuisesti. Yhä useammin tuo pelko on kuitenkin turha, koska golfosakkeissa on sekä ostajan että myyjän markkinat, ja useat kentät ovat jo tehneet muutoksia yhtiöjärjestykseensä.
Monet kentät ovatkin Karttusen mukaan vaihtaneet toimintastrategiaansa.
– Enää kaikilla kentillä ei tarvitse maksaa vastikkeita, ellei osaketta käytä.
Vielä 5–10 vuotta sitten nykyistä tilannetta ei osattu Karttusen mukaan kuvitella.
– Osakekauppa käy, jos vain aktivoituu. Hintatasokin on kohtuullinen monella kentällä. Poikkeuksena ovat toki Sarfvik ja Master.
Karttunen huomauttaa, että suurin osa kentistä on rahoitettu yksityisten pelaajien eli osakkeenomistajien rahoilla. Hän tuottaa yhteistyössä Suomen Golfkentät ry:n kanssa Osake on ykkönen -liikettä. Sen tarkoituksena on lisätä osakepelaamisen houkuttelevuutta. Mukana on 25 golfkenttäyhtiötä.
Suur-Helsingin Golfin (SHG) toimitusjohtaja Jarkko Raski sanoo, että osaketilanne on ollut viimeiset pari vuotta hyvä.
– Viime vuonna 174 osaketta vaihtoi omistajaa. 35 prosenttia osakekannasta on vaihtanut omistajaa viimeisen 3-4 vuoden aikana.
SHG järjesti tänä vuonna osakeannin, ja kaikki 50 osaketta myytiin.
– Pitkäjänteinen golfkenttien kehittäminen perustuu pitkälti siihen, että osakkeisiin ja osakkaisiin, jotka tuovat selkänojan yhtiön talouteen.
SHG:n yhtiöjärjestys mukaisista 1 200 osakkeesta tällä hetkellä on käytössä 1 150 osaketta.
– 50 osakkeen anti on vielä mahdollista tuoda markkinoille. Jos kaikki menee hyvin, syksyllä se on tarkoitus toteuttaa.
Keimolassa osakkaiden aktiivisuus on vähentänyt vuokrapelioikeuksien tarjontaa.
– Vuokramarkkinalle ei tule myytäviä pelioikeuksia, kun osakkaat käyttävät nyt pelioikeuksiaan, Keimola Golfin toimitusjohtaja Pekka Palmunen kommentoi.
Hän arvioi, että syynä on osakkeiden hintojen osittainen lasku ja toisaalta vuokrapelioikeuksien hinnan nousu.
– Moni miettii, että kannattaakin ostaa osake, kun pelioikeuden ja osakkeen välinen hintaero on pienempi.
Keimolassa on yli tuhat osakasta, mutta vuokrapelioikeuksia voi Palmusen mukaan odotella vasta syksystä.
Hänen näkemyksensä mukaan osakemarkkina on jopa kuumentunut.
– Kaikki menisi kaupaksi, mitä myyntiin tulee.
Gumböle Golfin toimitusjohtaja Andrea Nyman sanoo, että Gumbölessä E-osakkeiden kysyntä on suurinta. Tämä johtuu Nymanin mukaan siitä, että E-osakkeiden hoitovastike maksetaan vain silloin, kun osakkeen pelioikeus aktivoidaan. Pelioikeuden voi aktivoida väliaikaisesti yhdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan. Aktivoimaton pelioikeus on yhtiön käytössä, ja se voi vuokrata pelioikeuden edelleen.
– Kun osakas haluaa luopua E-osakkeestaan, yhtiö on velvollinen lunastamaan sen takaisin.
Nyman on toiveikas ja uskoo, että nämä osakkeet ovat jatkossakin haluttuja. Hän arvelee, että yhtenä syynä on kultakortti, jonka osakkeenomistajat voivat halutessaan ostaa, kun he käyttävät omistamansa osakkeen pelioikeutta.
165 euroa maksavalla kortilla voi yhden kauden aikana pelata seitsemän kierrosta kultakortti-järjestelmässä mukana olevalla kentällä, joita on 24.
– Ideana on, että osakkaat pääsevät kiertämään muitakin kenttiä. Järjestelmä on alun perin luotu siksi, että se tuo nimenomaan lisäarvoa golfosakkeiden omistajille.
Tapiolassa osakkeiden jälkimarkkina ei ole vielä vilkastunut. Sen sijaan vuokrapelioikeudet myytiin vuokrapoolista tänä vuonna ennätysajassa, kertoo Tapiola Golfin toimitusjohtaja Jari Hakkarainen.
– Laitoimme myynnin jo poikki, jotta varmistaisimme omien pelaajiemme mahdollisuuden päästä kentälle.
Hakkarainen arvioi syyksi osakkeen korkeamman hinnan suhteessa muiden kenttien osakkeisiin.
Osakkeiden hinnat Tapiolassa liikkuvat tällä hetkellä 6 000 eurosta 10 000 euroon. Vuokrapelioikeuden hinta on noin 1 500 euroa ja 25 kierroksen sarjakortti hieman yli 1 400 euroa. Osakkeenomistaja voi jättää osakkeensa pelioikeuden myytäväksi vuokrapooliin, ja yhtiö myy pelioikeuden eteenpäin. Vuosittain vuokrapelioikeuksia myydään yhtiön kautta noin 200.
Vuosi 2020 oli Hakkaraisen mukaan Tapiolassa vilkas.
– Aivan kaikkia pelioikeuksia ei saatu myytyä Golfliiton pelaamista koskevien suositusten takia.
Osakkeen vastike on vuodessa 1 200 euroa, ja sen ylittävän tuoton jakavat yhtiö ja osakas puoliksi. Tänä vuonna osakkaalle jää Hakkaraisen mukaan vajaat 135 euroa. Viimeisen kahden vuoden aikana tuotto on kasvanut 58 euroa, hän laskeskelee.
– Kehitys kertoo siitä, että vuokramarkkina on tervehtynyt. Aiemmin vuokrapelioikeuksia jouduttiin myymään tappiolla. Tosin golfosaketta ei nykyään ostetaan tuoton toivossa, kuten aikaisemmin saattoi tapahtua.