Onko tämä Helsinki vai kaatopaikka? Karu näky on vastassa tuhansia Suomeen tulevia ulkomaalaisia – katso kuvat

Suurin Helsinkiin tuleva alus vetää jopa 6 000 matkustajaa. Näky satamassa oli kuin kaatopaikalta.

Kansainväliset risteilymatkustajat ovat palanneet Helsinkiin kahden koronakesän jälkeen. Ensivaikutelma kaupungista ei ole kuitenkaan välttämättä silmiä hivelevä.

– Pitkään kaivatut risteilijät tulevat Helsinkiin, mutta Hernesaari näyttää osin kaatopaikalta. Turistit joutuvat kulkemaan kohti kaupunkia hetekoiden, jääkaappien ja muiden rojujen keskeltä. Alueella on tapahtunut kahden vuoden aikana paljon, kun telakan rakennuksia on purettu, kertoo asiasta huolestunut henkilö.

Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset kävi Hernesaaressa sunnuntaina, jolloin alueella oli paljon suuria roskakasoja, rikkonaisia huonekaluja, kodinkoneita, lasinsiruja sekä paikalla toimineen ConttiBar-ravintolan irtaimistoa. Vaikutelma oli hyvin epäsiisti.

Alueen yhtenä vuokralaisena toimivasta Vuotekno Oy:stä kerrotaan, kenttä saatiin kuluneella viikolla pääosiltaan siistityksi.

– Onhan se ollut karmeassa kunnossa. Siivous on menossa parhaillaan. Ponnistus on ollut kova. Olemme siivonneet myös kaupungin aluetta kaupungin pyynnöstä, sanoo Vuotekno Oy:n toimitusjohtaja Pekka Viukari.

Vuotekno on vuokrannut alueen myyntipaikkoja risteilyturisteja palveleville yrittäjille, kuten ConttiBarille.

– Baarin yrittäjä ei ole siivonnut aluetta kehotuksista huolimatta. Tulemme poistamaan heidän rojunsa. Emme huoli ConttiBaria enää sinne, koska he jättivät tolkuttoman sotkun, Viukari sanoo.

Sataman portin vieressä olevista muista konteista on myyty muun muassa matkamuistoja, vuokrattu polkupyöriä ja pyöritetty kahvilatoimintaa.

Viukari yllättyi keskiviikkona, ettei risteilymatkustajia ohjattu enää myyntikojuille.  Alue on täynnä tavaraa ja se oli epäsiisti kauden alkaessa. Joten olemme päätyneet ohjaamaan vieraat toisesta portista ulos, Helsingin Satama Oy:n satamamestari Staffan Teromaa sanoo.

Hän korostaa, ettei Helsingin Satama pysty vaikuttamaan kuin sataman sisäpuolen alueisiin, jotka ovat kaikki kunnossa.

– Ulkopuolinen alue on epäsiistissä kunnossa. Se on valitettavaa. Toivomme, että kaupunki tekisi asialle jotain, koska se on ensimmäinen näky, mikä satamaportin jälkeen tulee vastaan. Siitä on vielä pitkä matka keskustaan.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että jätteistä ollaan oltu yhteydessä alueen vuokralaisiin.

– Vuokralaisten kuuluu siistiä ne. Alueella olevia hiekkasiiloja tullaan siirtämään, sanoo alueiden käyttö ja valvonta -yksikön tiimipäällikkö Suvi Tuiskunen.

Tuiskunen pitää tilannetta harmillisena.

– Ei ole toivottavaa, että turisteilla on siivoton näkymä edessä. Satama-alueet eivät tosin ole edustavimpia paikkoja muuallakaan maailmassa. 

Suurimmat tänä kesänä tulevat laivat ovat 333 metriä pitkiä ja niihin mahtuu yli 6 000 matkustajaa. Teromaa sanoo, että laivojen kapasiteetista 50– 70 prosenttia on käytössä. Suurin osa matkustajista nousee Helsingissä maihin ja lähtee tutustumaan kaupungin nähtävyyksiin.

– Tähän mennessä Helsingissä on käynyt kymmenen risteilijää, joista seitsemän Hernesaaressa. Emme ole saaneet vielä palautetta epäsiisteydestä, Staffan Teromaa kertoo.

– Ennen Ukrainan sotaa risteilijöitä olisi ollut tulossa noin 300. Nyt siitä on sulanut lähes puolet pois. Risteilijöitä on tulossa 172, joista 110 Hernesaareen.

Edit: otsikkoa muutettu 23.5. klo 16.24

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut