Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Prisma-kaupalla jättihanke: 480 aurinkopaneelia moottoritien varteen

Kirkkonummen Prisman läheisyyteen aivan moottoritien varrelle pystytetään aurinkovoimala, johon asennetaan 480 aurinkopaneelia.

Aurinkovoimala levittäytyy varsin isolle alueelle, joka on nyt aidattu ja rakennustyöt ovat alkaneet. Tuotannossa aurinkovoimala on ensi heinäkuussa.

Voimalan rakennuttaa Osuuskauppa Varuboden-Osla, joka on aiemmin asennuttanut paneeleja jo liiketilojensa katoille.

Paneelit toteutetaan maavaraisina ja niiden arvioidaan vuosittain tuottavan 244 megawattituntia sähköä, mikä vastaa runsaan 20 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

VBO:n toimipisteiden paneelit tuottavat sähköä kiinteistöjen omaan käyttöön.

Eniten sähköä kulutetaan kaupoissa kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen.

Parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi aurinkoisina kesätunteina tulla auringosta. Vuositasolla laskettuna aurinkosähkön osuus on noin 10 prosenttia koko kiinteistön käyttämästä sähköstä, VBO kertoo tiedotteessaan.

VBO pyrkii uusiutuvalla energian käytöllä, kuten aurinkosähköllä, että toiminta olisi vuoteen 2025 mennessä kokonaan hiilinegatiivista.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että silloin VBO sitoo ilmasta enemmän hiiltä kuin mitä sinne tuottaa.

– Jo nyt merkittävä osa käyttämästämme sähköstä on omalla tuulivoimalla tuotettua, ja sen lisäksi aurinkosähkön käyttö on kasvanut, VBO:n kehitysjohtaja Jukka Pöyhönen kertoo.

S-ryhmän suurin tuulivoimainvestointi Lapissa Simon kunnassa Sarvisuolla ja sen tuulipuiston 27 tuulivoimalaa tuottavat yksinään noin puolet koko S-ryhmän vuotuisesta sähköntarpeesta.

Aurinkovoiman hyödyntäminen lasketaan olevan nykyään taloudellisesti kannattavaa kiinteistöissä, joissa on paljon sähkönkulutusta päiväsaikaan, jolloin aurinkoenergian tuotanto on parhaimmillaan.

Prisma Kirkkonummen aurinkopaneelit toimittaa Oomi Oy.