Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vertailu: Sähkönsiirtoyhtiöiden välillä jopa lähes 15-kertainen hintaero – Tässä ovat kalleimmat ja halvimmat hinnat, paljastaa Omakotiliitto

Sähkönsiirron hinta vaihtelee huimasti yhtiöiden välillä, selviää Omakotiliiton uudesta vertailusta.

Vertailun mukaan siirron perusmaksu on edullisimmillaan 2,54 euroa kuukaudessa ja kalleimmillaan 37,56 euroa kuussa. Kallein on lähes 15 kertaa halvimman hintainen. Halvin hinta on Nykarleby Krafverk Ab:lla ja kallein Järvi-Suomen Energialla.

Sähkönsiirron energiamaksuissa on pienempi ero. Kallein kilowattituntihinta, 5,90 senttiä, on Enontekiön Sähkö Oy:llä. Edullisin hinta 1,75 senttiä, löytyy Turku-Energialta.

Kalleimpien ja halvimpien viiden kärjet löytyvät jutun lopusta.

Se, muodostaako perusmaksu vai kilowattituntihinta lopulta suuremman osan sähkölaskusta, riippuu asumistyypistä ja kulutustottumuksista, Omakotiliitto huomauttaa.

Tämä rahamäärä olisi nyt kotitalouksien käytettävissä muuhun kulutukseen.

Marju Silander, Omakotiliitto

Tutkimuksen on tehnyt Kiinteistötieto.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silanderin mukaan liiton isona huolena on, etteivät mahdolliset valvontamallin muutokset johda todellisiin hinnan alennuksiin sähkönmaksajille eivätkä sähkömarkkinalain uudistuksessa luvatut säästöt kuluttajille toteudu.

– Koska siirtoyhtiöt toimivat monopoliasemassa, pitää valvonnan olla tiukkaa, Silander sanoo tiedotteessa.

Alkuvuonna 2021 tehdyn sähkömarkkinalain uudistuksen yhteydessä kerrottiin, että sähkönkäyttäjille on luvassa tulevina vuosina 350 miljoonan euron edestä helpotuksia sähkön siirtohinnan maksuihin.

Omakotiliitto on kansalaisaloitteella vaatinut Suomeen laskentamallia, jossa yhtiöiden voitot lasketaan todellisten lukujen mukaan.

Jos kansalaisaloitteen esitys olisi hyväksytty sellaisenaan, se olisi liiton mukaan säästänyt sähkömaksajilta vuositasolla noin puoli miljoonaa euroa.

– On tärkeää huomata, että tämä rahamäärä olisi nyt kotitalouksien käytettävissä muuhun kulutukseen kuin asumiskuluihin, Silander huomauttaa tiedotteessa.

Omakotiliiton mukaan Energiavirasto voisi muuttaa siirtoyhtiöiden kohtuuttomien voittojen valvontaa ilman lakimuutostakin.

Energiavirastossa onkin parhaillaan käynnissä sidosryhmäneuvottelukunnan työ, jossa pohditaan valvontamallin kehittämistä. Omakotiliitto on mukana neuvottelukunnassa.

Koko listauksen löydät Omakotiliiton sivuilta (pdf).

37,56

euroa kuussa on Suomen kallein sähkönsiirron perusmaksu.