Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehditkö ihailla tätä näyttävää raitapurjeiden armadaa Espoossa? – Nuoret jollapurjehtijat pääsivät osaksi taideteosta

Ranskalainen nykytaiteen uudistajan Daniel Burenin Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa esillä oleva näyttely on saanut lisäyksen purjeista, joita käytettiin Espoon Pursiseura EPS ry:n kanssa toteutetussa, raidallisin purjein purjehditussa optimistijollien regatassa Voile/Toile – Toile/Voile (Purje/maalauskangas – maalauskangas/purje).

8,7 senttiä leveä pystyraita on taiteilijan visuaalinen työkalu, joten tämä sama raita nähtiin purjeissa Nuottaniemen venesatamasta startanneessa kilpailussa.

– Daniel Burenin työskentelylle on keskeistä se, että hän haluaa vapauttaa taiteen ulos museoista ja gallerioista ihmisten pariin, EMMAn intendentti Arja Miller sanoo.

Koska Espoo on merikaupunki ja purjehduskulttuuri on kaupungissa luonteva asia, tapahtumallinen teos päätettiin toteuttaa purjehduksen muodossa. Regattaan osallistui yhdeksän 10–15 -vuotiasta nuorta.

Taiteen ja purjehduksen yhdistäminen oli siksikin luontevaa, että sekä Arja Miller että museonjohtaja Pilvi Kalhama ovat intohimoisia purjehduksen harrastajia.

Daniel Burenin EMMAan suunnittelema teos Going for a Walk in a Zigzag (Kävelyllä siksakissa) on valtava kokonaistaideteos, jossa taiteilija on hyödyntänyt tilan noin 100 metriä pitkän ikkunaseinän osana taideteosta. Lisäksi teoksessa on värikkäitä seinäkkeitä, jotka muodostuvat labyrintin.

Purjeet ovat nähtävillä EMMAan johtavassa portaikossa ja ne on ripustettu maaliintulojärjestetykseen, ensimmäisenä tuli valkovihreäraidallinen purje. Purjeet sekä optimistijollien regatasta tehty dokumentti on myös katsottavissa EMMAssa näyttelyn loppuun asti.

Kävelyllä siksakissa on esillä EMMAssa 17. heinäkuuta asti. Näyttelyn on kuratoinut Arja Miller yhteistyössä tanskalaisen Creator Projectsin johtajan Simon Friesen kanssa.

Tapionaukiolla on koko kesän Daniel Burenin tähän paikkaan suunnittelema Ployer/Déployer (Laskostua/avautua) -teos, joka koostuu 105 keltaisesta, punaisesta, turkoosista, vihreästä ja violetista lipusta.

– Buren rakastaa lippujen tekemistä, Arja Miller tietää.

Liput liehuvat Tapiolassa Tapionaukiolla 28. elokuuta asti.