Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki-Vantaan lentoaseman tuntumaan on tulossa ensimmäiset tornitalot, joita korkeampia ei saa paikalle rakentaa – "Ei se ihan ongelmatonta ole eikä halpaa rakentamista"

Tikkurilaan on suunnitteilla kolme korkeaa taloa.

Tikkurilaan suunnitellaan Vantaan ensimmäisiä niin sanottuja tornitaloja. Aseman viereen kaavaillut kolme taloa eivät pärjää korkeudessa Suomen korkeimmalle asuinrakennukselle, Helsingin Kalasataman 134-metriselle Majakalle, mutta kyllä niissäkin on huimasti korkeutta.

– Korkeampaa ei voi rakentaa, toteaa asemakaava-arkkitehti Seppo Niva Vantaan kaupungilta.

Rajana on sata metriä merenpinnasta, koska paikka kuuluu lentoestealueeseen.

Purettavan kauppakeskus Tikkurin alueelle, aivan toimisto- ja liikekeskus Dixin viereen suunnitellaan 23-kerroksista asuintaloa ja sen kylkeen 19-kerroksista asuintaloa.

Lisäksi toiselle puolelle Asematietä olisi tulossa 22-kerroksinen asuintalo. Vertailun vuoksi: Kalasataman Majakassa on 35 kerrosta.

Ei se ihan ongelmatonta ole.

Korkeassa rakentamisessa on huomioitava muun muassa tuuli- ja varjoisuusvaikutukset ja Tikkurilassa aseman naapurissa lisäksi junaliikenteen aiheuttama tärinä sekä melu.

– Ei se ihan ongelmatonta ole eikä halpaa rakentamista, Niva sanoo.

Tikkurin korttelissa tuulta saadaan hillittyä sillä, että "jalustana" on katutason liikekeskus.

Niva sanoo, että rakennukset paalutetaan ja siten kannatellaan peruskallioon asti.

– Niillä ei ole vajoamisriskiä.

Tikkurin alueen kaavamuutosta käsiteltiin Vataan kaupunginhallituksessa tänään maanantaina. Asematie 1–3:n kaavoitus ei ole vielä niin pitkällä.

Niva huomauttaa vielä, että muoti-ilmiöksi nousseet tornitalot ymmärretään usein väärin. Pelkkä korkeus tai kerrosluku ei tee rakennuksesta tornitaloa. Siihen vaikuttaa rakennuksen korkeus suhteessa rungon paksuuteen.

Voisi yksinkertaistaen sanoa, että tornitalo on hoikka eikä paksu ja leveä.

Muualle Vantaalle ei korkeaa rakentamista eli yli 56-metrisiä asuintaloja ole suunnitteilla. Myyrmäenkin uudet talot jäävät enintään 16:een kerrokseen ja Aviapoliksen aseman viereinen asuintalo 17:ään.

Niva toteaa myös, että korkea rakentaminen ei ole automaattisesti tiivistä rakentamista. Vanhat kaupungit, kuten Pariisi ja Barcelona, ovat hänen mukaansa rakenteeltaan tiiviimpiä kuin pilvenpiirtäjien New York.

Tornitaloista uutisoi aiemmin Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomat.