Tällä asejärjestelmällä Ukraina pudottaa nyt venäläiskoneita – Suomessa se löytyy myös museosta: "Esillä vain meillä ja yhdessä georgialaisessa museossa"

Ukrainalaiset puolustavat kotimaataan ilmatorjuntajärjestelmillä, jollaisia on esillä myös It-museossa.

Ilmatorjuntamuseossa Hyrylässä on useita asejärjestelmiä, jollaisia on tänäkin päivänä käytössä Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan.

– Vaikka kysymyksessä on museo, se ei tarkoita sitä, että meillä olisi esillä vain vanhaa kalustoa, It-museon johtaja Esa Kelloniemi toteaa.

Hallin nurkassa seisoo järeä venäläisvalmisteinen keskipitkän kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmä Buk M1, jonka koosta saa käsityksen vasta, kun seisoo sen vieressä kosketusetäisyydellä.

– Muun muassa tällaisilla Ukraina suojelee ilmatilaansa, mutta järjestelmä on kiinnostava myös siksi, että näitä on koko maailmassa esillä vain meillä ja joidenkin tietojen mukaan yhdessä georgialaisessa museossa.

Heinäkuussa 2014 Buk-ilmatorjuntaohjuksella pudotettiin Malaysia Airlines -yhtiön lento MH17 alueella, missä tänä keväänä on käyty rajuja taisteluita. Ohjus laukaistiin Itä-Ukrainan kapinallisalueelta ohjuksella, joka kuului Venäjän asevoimille.

Kun Ukraina vuonna 1991 julistautui itsenäiseksi ja Neuvostoliitto hajosi, Ukrainan käsiin jäi runsaasti maassa valmistettua tai käytössä ollutta sotakalustoa.

– Ukrainassa oli vahva sotateollisuus jo Neuvostoliiton aikana, mutta Venäjään verrattuna sen kalusto on vanhempaa, joskin tilanne on tasoittunut kalustoavun myötä.

Apuun sisältyy USA:n huipputehokas, olalta laukaistava lyhyen kantaman Stinger-ilmatorjuntaohjus, jollainen It-museossakin on.

– Ukrainalla on monia erilaisia ilmatorjuntajärjestelmiä, joita se osaa tehokkaasti käyttää. Venäjä taas on hyödyntänyt ilmavoimiaan vähän.

Venäjä käyttää enemmän kauaskantoisia asejärjestelmiä: ballistisia ohjuksia, risteilyohjuksia ja tykistörakettiaseita. Viimeisempien tietojen mukaan käytössä on ollut myös toistakymmentä hypernopeaa ohjusta.

– Mitä ilmeisimmin ratkaisut ovat seurausta Ukrainan vahvasta ilmatorjunnasta.

Venäjä on kärsinyt Ukrainassa raskaita tappioita ja erityisen vaisua on ollut juuri sen ilmasota, vaikka etukäteen arvioituna maan ylivoima oli musertava.

It-museolla on muutakin asekalustoa, jollaista sodassa on käytössä: esimerkiksi keskimatkan kantaman järjestelmä S-125 Petshora, lyhyen kantaman kannettava järjestelmä Igla ja 23 millin ilmatorjuntakanuuna – nimiä, jotka ovat suurelle yleisölle kuin hepreaa, mutta paikan päällä Ilmatorjuntamuseossa... siellä ne konkretisoituvat.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut